Gå til sidens hovedinnhold

Det er dramatisk når smitte sprer seg på sykehjemmet

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I Nord-Fron arbeides det på spreng for å få kontroll over et nytt smitteutbrudd. Så også i Sel. En serie nye smittetilfeller og smitte som når helt inn på omsorgsinstitusjoner, er dramatisk for kommunale apparat som har vært under betydelig press gjennom hele det siste året.

Fra mars i 2020 og til onsdag formiddag denne uka, hadde Nord-Fron kommune 228 registrerte smittetilfeller. Svært mange av disser er knyttet til store enkeltutbrudd. Da kommuneoverlegen denne uka nok en gang måtte trykke på den store alarmknappen, er det mange som igjen kjenner på frykten for ikke å få raskt kontroll.

Nord-Fron var den første kommunen som registrerte smitte i Gudbrandsdalen etter at pandemien kom hit til lands. Da var den umiddelbare responsen i alle kommuner preget av improvisasjon. Denne gangen er det et forberedt apparat med tydelige og prioriterte oppgaver som tar fatt. Men samtidig som evnen til å håndtere utbrudd er styrket, har virusmutasjonene gjort det vanskeligere å hindre spredning.

Mest av alt er det siste utbruddet en kraftig påminnelse til oss alle. Etter perioder med forholds strenge smitteverntiltak, er ikke vaksineringen i nærheten av å ha kommet så langt at vi kan oppføre oss i nærheten av normalt. Det bør også være åpenbart at offentlige reguleringer og begrensninger ikke er nok til å hindre smitte, og at hver og en av oss fortsatt må oppføre oss som om vi kan være smittebærere.

Det skaper ekstra bekymring at smitten sprer seg på institusjoner med sårbare beboere. Dette utløser spørsmål knyttet til både vaksinene som er brukt, og om beboere og ansatte er tilbudt og har fått de vaksiner de trenger. Men vi må også diskutere hvordan håndtere en situasjon der smitte sprer seg i miljøer hvor folk har takket nei til vaksine.