Gå til sidens hovedinnhold

Det er drøyt å framstille det som om Ap/Sp redder fagene

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener å ha reddet reiseliv- og matfag i Nord-Gudbrandsdalen. Sammen sikrer de flertall for å videreføre Vg1 Restaurant- og matfag, Vg2 Kokk- og servitørfag og Vg1 Salg, service og reiseliv ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole.

Det er bra at politikerne trosser innstillingen fra administrasjonen i fylkeskommunen, men det er drøyt å framstille det som om flertallspartiene redder fagene. Administrasjonens forslag om å kutte tilbud ved flere skoler er en konsekvens av tidligere politiske vedtak. I den grad det de rødgrønne nå bedriver er en redningsaksjon, er det altså egne vedtak Ap og Sp redder skolene fra.

Det er et mål å styrke rekrutteringen til fagutdanning generelt, og det må også være et mål å sørge for rekruttering av lokal arbeidskraft til regionalt næringsliv.

Vi etterlyser i ulike sammenhenger at lokalt næringsliv må engasjere seg mer i debatten om utdanningstilbudet. Vi har sett hvordan diskusjoner om skolesteder og struktur har satt viktigere debatter om hvilke utdanningstilbud vi trenger i skyggen. Samtidig vet vi at forholdsvis små reiselivsbedrifter i Nord-Gudbrandsdalen gjør en særdeles stor innsats for matfaget.

Gjennom Opplæringskontoret Brimi-Kjøken, bruker de i fellesskap store ressurser på å motivere unge utdanningssøkende. De har funnet en modell for samarbeid som gjør det mulig å ta et ansvar flere av dem ikke er store nok til å ta alene. Gjennom dette fellesskapet sørger bedriftene for rekruttering og utdanning av det som må kunne defineres som nøkkelpersonell innen det de fleste mener skal være et satsingsområde i regionen. Hvis Ap og Sp vil er opptatt av å redde reiseliv- og matfag, bør de også stimulere slike tiltak. De hadde både pengene og muligheten da fylkestinget reviderte 2021-budsjettet sist uke. Var feilen at forslaget kom fra Høyre?

Redder skoletilbud i siste liten: – Strålende nytt

Nå kjemper de for sin egen framtid

Arne Brimi er opprørt: – Vi kan ikke bare gi opp