Gå til sidens hovedinnhold

Det er egentlig god atferd å kjenne på litt koronaskam

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg leser at det er en del som mener mye om atferd i pandemien som pågår. Koronaskam kalles det nå.

I den forbindelse vil jeg opplyse om at før 12.3.20 så var ikke håndsprit og medisinsk munnbind vanlig å se på andre steder enn på steder som yter helseservice, som sykehus, legekontorer, tannlege, sykehjem med mer. På historisk kort tid har hele verden lært seg å vaske hender med såpe og vann, sprite, dekke seg til og holde avstand, mer enn vi nesten lærte på grunnkurs helse og sosial for 30 år siden. Det er flott, tenker jeg!

Så kommer det til prosessen som skjer rundt selve smitten, og der kommer kardemommeloven til sin rett: DU SKAL IKKE PLAGE ANDRE, OG VÆRE GREI OG SNILL!

Det er enklere sagt enn gjort, når du beveger deg rundt og forsøker så godt du kan å ikke påføre deg selv og andre en usynlig blindpassasjer som kan

  1. Gjøre deg og andre syk
  2. Drepe
  3. Fjerne grunnlaget for inntekt
  4. Distansere deg fra de du er glad i.
  5. Holde barn hjemme fra skole og venner
  6. Legge ned fritidsaktiviteter for hele samfunnet
  7. Stenge tilgangen på sosial kontakt utenom personale for dem som bor i institusjon.
  8. og ja: det er mange flere konsekvenser også ...

Jeg tenker at den skammen som oppstår, handler like mye om frykt for å plage seg selv og andre. Det er egentlig en god atferd å kjenne på litt koronaskam, for det betyr faktisk at vi bryr oss om hverandre.

Ja, fortsett med koronatiltak – og bruk hodet! Jeg tenker at det hadde vært lurt å gjøre mange av tiltakene til en livsstil, for det er flere basilusker og andre ukjente passasjerer som kan skade oss i fremtiden også. Hvis folk lærte seg å holde avstand i køer og vi fikk tilgang på spritautomatene fortsatt, og at det er greit at du bruker munnbind ute blant folk selv om koronaen dør stille ut, da tenker jeg at vi bryter noe smitte av andre årsaker og.

Vi lever i en tid der folk er flinke til å finne løsninger på kort tid, og jeg mener faktisk det er en god ting å kjenne på litt koronaskam. Når dette sirkuset er over, så håper jeg de fleste kommer ut i andre enden litt klokere, både når en tenker allmennkunnskap om smittevern og at skam ikke bare er grunnlag for å gå og gjemme seg.

Nyt våren, men bruk spriten på hendene!

Marit Marie Hagesveen, Moelv