Gå til sidens hovedinnhold

Det er hjelp å få, men den kommer ofte for seint

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Avisen Valdres skriver 9. oktober om selvmordene i Valdres de siste seks måneder. Ikke mindre enn 22 har begått selvmord, og de fleste er menn. Men det som preger disse meldingene er at de som har tatt sine liv, er forholdsvis unge mennesker som hadde livet foran seg.

Dette er meget tragisk, spesielt for nære slektninger, men også for det lokalsamfunnet de hørte hjemme i. Jeg kjenner til medmennesker i min nære slekt og i mitt miljø som ikke ville leve lenger. Hva er det som skaper slike utrivelige og tragiske forhold?

Det er, slik avisene forteller om, oftest mennesker med psykiske problemer og som ikke får hjelp tidsnok. Årsakene kan være forskjellige. Men uansett så er dette et samfunnsproblem som stadig vekk skaper nye problemer for alle som er rammet, og ikke minst for lokale forhold.

Vi vet at det er hjelp å få, men den kommer ofte for seint. Myndighetene må komme sterkere inn i å legge forholdene til rette slik at vi kan spare unge mennesker for slike hendelser. Vi trenger hverandre. Vi må hjelpe de familier som lever med ulike problemer, og som har barn og unge å ta vare på!

Ola Ødegaard, Dokka