Gå til sidens hovedinnhold

Det er ikke lov å være overrasket over smitteoppblomstringen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Regjeringen
har strammet inn. Tendenser til økt smittespredning har gjort det nødvendig å innføre tøffe tiltak, og mange av oss får igjen en vanskeligere hverdag.

Vi trekker ikke i tvil nødvendigheten av det som nå gjøres. Det er ikke et alternativ å være avventende, fordi faresignalene er både mange og alvorlige.

Situasjonen minner om smittoppblomstringen knyttet til sommerferien. Etter vårens dramatiske nedstenging, kom sommeruker med mer bevegelsesfrihet. I forlengelsen av dette kom behovet for innstramming. Grupper som hadde det tøft, fikk igjen den største belastningen.

Det samme er i ferd med å skje på nytt. Vi gikk jula i møte på nesten samme vis som vi møtte sommerferien. Regjeringen er tilsynelatende mer redd for å begrense folks ferie- og høytidsfrihet enn for å reagere med kraftige tiltak i etterkant. Det burde åpenbart ha vært mulig å tenke mer forebyggende enn hva myndighetene gjorde før jul, i forsøk på å hindre den oppblomstringen som testing av romjula indikerer at vi står midt oppe i.

Statsministeren forsvarer Regjeringen med at den dramatiske innstrammingen kommer etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, og at anbefalingen ble fulgt opp så raskt som mulig. Samtidig har vi har hørt om usikkerheten knyttet til julefeiring, utstrakt reising og sosial omgang i noen uker. Også fra myndighetenes side.

Det er ikke lov å være overrasket over at en høyere andel av alle som testes nå får påvist smitte. 10 måneder etter landets første nedstengning, er det for svakt å ikke ha bedre planer for å ta vare på arbeidstakere og bedrifter som rammes gjennom nye kriseuker. 10 måneder etter første nedstenging, er rett og slett tida ute for å bli overrasket av noe som helst når det gjelder koronapandemien.