Det er nå nødvendig med hvileskjær

TRANGT: Vi må prioritere det å opprettholde fullverdige tilbud innen skole, opplæring og sosiale arenaer for barn og ungdom, skriver Svein Tvete om situasjonen i Lillehammer.

TRANGT: Vi må prioritere det å opprettholde fullverdige tilbud innen skole, opplæring og sosiale arenaer for barn og ungdom, skriver Svein Tvete om situasjonen i Lillehammer. Foto:

Av
DEL

Leserbrev
GDs leder lørdag 9. november tar betimelig opp den krevende økonomiske situasjonen Lillehammer kommune er kommet i. Mellom linjene leser vi også at det må bli en felles politisk oppgave å løfte kommunen ut av uføret.

Det er flere årsaker til en presset økonomi. Overføring av midler fra staten er redusert, sier kommunenes egne beregninger – Statens påstand er det motsatte, hvilket av kommunene blir kalt tallmagi. Underbemanning og økende oppgaver, særlig i Helse og Omsorgssektoren, gir slitasje på personalet og løpske utgifter. Samtidig medfører høye ambisjoner for utvikling av de tekniske sidene av samfunnet, svære økonomiske forpliktelser i planlegging og utførelse.

Utviklingen gjelder alle kommuner. Vi kan saktens diskutere hvorvidt Lillehammer er «verre» enn de fleste i å pådra seg utgifter; men vi er i den situasjon at samme parti har vært i styringen i lange tider, slik at vi har noen å skylde på.

Budsjettforslaget for kommende år, så langt det er kjent, vil videreføre og antakelig forverre kommuneøkonomien. En må anta at budsjettpostene er ønskelister fra de enkelte etatene.

Det blir en politisk jobb å prioritere mellom ønskene. Det å stramme inn på tidligere overforbruk må bli en felles prosess for det/de partier som har hatt styringen, de partier som har stemt med på galeien og de som eventuelt har mukket.

Utvikling av infrastruktur og fysiske fellesarenaer er nødvendige oppgaver for en kommune. Men gitt den økonomiske situasjonen, er det nå nødvendig med hvileskjær og å skyte investeringene ut i tid.

Vi må prioritere det å opprettholde fullverdige tilbud innen skole, opplæring og sosiale arenaer for barn og ungdom; til liks med fullverdige tilbud for helse- og omsorgstrengende. For disse formålene er det ingen plass for hvileskjær.

Mer enn dette kan vi lillehamringer neppe love hverandre for inneværende valgperiode.

Svein Tvete, kommunestyrerepr. (Sp), Lillehammer

Stivnakket og arrogant?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags