Gå til sidens hovedinnhold

Det er på tide at færre bønder mister husdyr og fjøsbygninger i brann

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Husdyrbranner er en tragedie for bønder og dyr. Det er ikke mer enn litt over to uker siden at to grisefjøs på Tretten sto i full fyr. Hele bygda strømmet til for å hjelpe. Til tross for den heltemodige innsatsen mistet 500 griser livet.

Fjøsbranner med tap av dyreliv er dessverre ikke uvanlig i Norge. Det finnes mange historier opp gjennom tidene om bønder som på et blunk har mistet hele livsgrunnlaget sitt. Tomme står de tilbake. Det er tungt å bygge opp på nytt.

Heldigvis oppstår fjøsbranner langt sjeldnere nå enn før. Nedgangen er imponerende. På ti år er antallet husdyrbranner redusert med 90 prosent. Det er en svært positiv utvikling.

Landbrukets brannvernkomité sier den positive utviklingen skyldes målrettet arbeid med å fjerne el-feil i fjøs.

Forebyggingsarbeidet bedrer dyrenes velferd og gir bøndene en tryggere hverdag

70 prosent av alle husdyrbranner har vist seg å ha hatt elektrisk årsak. Innsatsen de siste årene har derfor spesielt gått ut på å fjerne el-feil i fjøs. Samtidig har det blitt gjennomført kursing og sertifisering av el-kontrollører. Videre har det blitt utviklet et skreddersydd opplegg for brannforebyggende el-kontroll i landbruksbygg og bruk av varmesøkende kamera.

Statistikken viser at denne systematiske innsatsen med brannforebygging nytter. Det gjør også samarbeid. Gjennom Landbrukets brannvernkomité (LBK) er det brannforebyggende arbeidet organisert som et samarbeid mellom myndigheter, forsikringsselskap og landbruksorganisasjoner. Nå må samarbeidet og den målrette innsatsen fortsette.

Den positive nedgangen i antall husdyrbranner må ikke bli en sovepute, men i stedet inspirere til å sikre enda flere fjøs. . Forebyggingsarbeidet bedrer dyrenes velferd og gir bøndene en tryggere hverdag.