Er eldreomsorgen glemt og lagt på hylla? Det kan virke slik. Helse og omsorg er tydeligvis et ømtålig tema i de fleste kommuner. Det bygges ikke livsløpsboliger men nok av ellers dyre leiligheter. Mange av leilighetene som bygges i dag kan man ikke bli gammel i, siden de ikke er tilrettelagt for folk som er gamle og uføre. Det hjelper ikke om det er heis i leilighetsbyggene som blir oppført, om ikke alt annet er lagt til rette.

Så hva er en livsløpsbolig? Det er bolig som er romslig, uten dørstokker og brede dører: Også inngangspartiet må være bredt, slik at man kommer enkelt til om man må inn med båre. Man må kunne heve og senke kjøkkenbenk, slik at de som sitter i rullestol kan komme til og lage seg mat. Deretter en veldig viktig ting; toalettet og badet generelt. Det må også kunne tilpasses den enkelte bruker, og burde også ha skyvedør inn til badet fra soverommet.

I de fleste nye leilighetene er det ikke mulig å komme inn på soverommene med båre når det blir nødvendig, og nødvendig vil det en eller annen gang bli.

Når det gjelder personell som skal utøve sine oppgaver, er det altfor lite helsepersonell tilgjengelig slik at bruker ikke får det stellet man trenger og har krav på. Alle innen helse og omsorg må få en lønnsøkning slik at yrket blir attraktivt og flere søker seg inn på helsefag og videreutdanner seg slik at man har nok helsepersonell til å ivareta våre eldre. Flere steder i landet kan man lese om at pga. for lite hjelp blir hjelpetrengende lagt for kvelden kl. 18.00. Er det dette man kaller en verdig alderdom?

Det er på tide at kommunene rundt omkring tar tak i dette store problemet, som vokser for hver dag. Her kan man ikke lukke øynene, problemene øker så her må det handling til. Det er skammelig at det er slik.

Mari-Anna Naarstad, Otta