Gå til sidens hovedinnhold

Det er synd om ladekaos gir folk mindre lyst på elbil

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


I Lom hersker det ladekaos. Manglende logistikk og kork gjør den nødvendige pausen for å lade elbilen til en mindre positiv opplevelse enn det kunne ha vært.

Det er ikke rart det kan bli kaos. Rekordmange elbiler kjører rundt på norske veger i sommer. Ifølge E24 er nå 400 000 elbiler registrert i Norge. Både erfarne elbilsjåfører og helt ferske kjemper om for få ladestasjoner. En ny rapport fra NAF viser at det mangler svært mange hurtig- og lynladere langs norske veier. Ifølge NAF mangler det 118 ladere mellom Oslo og Trondheim.

Hvorfor har det ikke blitt bygget nok ladestasjoner? Alt fra regjering til ladebiloperatører har visst at antallet elbiler vil vokse. Det er et tverrpolitisk mål at innen 2025 skal alle nye biler være nullutslippsbiler, i praksis elbiler. Det er bare fire år til.

Det er synd om manglende ladestasjoner gir folk mindre lyst på elbiler

Skal folk ha lyst til å fortsette å kjøpe elbil, må ladestasjonene raskt bli flere. Det er alt annet enn gøy å stå flere timer i ladekø. Det gjør det ikke akkurat bedre at det er sommerferie og sola steker.

Stortinget har to ganger denne våren vedtatt å be regjeringen om å ta tak i ladesituasjonen, både i behandlingen av Klimaplanen og Nasjonal Transportplan. NAF oppfordrer regjeringen til å sette seg ned med Statens vegvesen, Nye veier og ladeoperatørene for å finne ut hva som er flaskehalsen. Det høres ut som en klok start.

I Lom ønsker ordføreren å finne en bedre løsning raskt. Det er positivt at også brannvesenet skal vurdere forholdene for utrykningsbiler. Så får vi håpe flere ladeplasser raskt kommer på plass på norske veger. Det ville vært veldig synd om manglende ladestasjoner fører til at folk mister lysten på å kjøre elbiler.

Les også

Lei av ladekaos: – Vi får be til høgare makter om at ingen treng korkje ambulanse eller brannvesen