Gå til sidens hovedinnhold

Det er syndere i flere hus...

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


KrF-leder Kjel
l Ingolf Ropstad sitter igjen med en pen fortjeneste, etter å ha beholdt barndomshjemmet som folkeregistrert adresse, leid ut egen bolig, og nytt godt Stortingets fornuftige og godt begrunnede boligordning for pendlende stortingsrepresentanter.

Vi slutter oss til «folkedomstolen». Ropstad, som ikke har brutt Stortingets regelverk, har vist dårlig dømmekraft. Aftenpostens avsløringer viser at han ikke er alene om dette. Ap-leder Jonas Gahr Støre er åpenbart lite bekvem med at det finnes folk med like dårlig dømmekraft også i hans stortingsgruppe, og varsler opprydding.

Vi er på tur ut av en stortingsperiode med flere lite ærerike saker for våre folkevalgte. Som grovt juks med reiseregninger, og som krekende atferd overfor andre politikere. Det har altså ikke handlet bare om dårlig dømmekraft, men også om straffbare forhold.

Det er behov for et kollektivt skippertak for å lappe på et litt slitt bilde av norsk politikk, som tross alt først og fremst består av hardt arbeidende og samvittighetsfulle mennesker. Det er behov for en bevisstgjøring rundt det faktum at «lovlig» ikke alltid er «lurt».

Det er ganske så håpløst dersom Stortinget ikke skal kunne ha tillitsbaserte ordninger. Våre fremste tillitsvalgte må vite at gode ordninger er etablert for at alle i prinsippet skal kunne la seg velge. Det er trist dersom ordninger som skal gjøre det mulig for noen å drive politikk, for andre blir en mulighet til å tjene noen ekstra kroner.

Det er syndere i flere hus. Beskjeden fra politiske ledere som vil rydde opp i dette, må først og fremst være at misbruk skader politikkens omdømme, og at omdømmetapet rammer bredt. Den representant som ikke forstår det, fortjener heller ikke tillit.