Gå til sidens hovedinnhold

Det er tid for fokus på internasjonal solidaritet og rettferdig fordeling av vaksiner

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1.mai er arbeidernes internasjonale kampdag og en dag for å vise solidaritet både nasjonalt og internasjonalt. I år kan vi gjøre det ved å støtte 1. mai-aksjonen til Norsk folkehjelp: «Stopp ulikheten. Rettferdig fordeling av vaksiner.»

Vi er godt kjent med hvordan vaksiner er urettferdig fordelt: Hvilket land du er født i, om det er rikt eller fattig, avgjør om du har tilgang til beskyttelse mot korona eller ikke. Vi bør stå sammen om å si at dette er en situasjon vi ikke aksepterer.

Selv om vi heldigvis ser en positiv utvikling i Norge er ikke pandemien over, og vi vil være påvirket av utviklingen globalt. Den tragiske situasjonen i India illustrerer dette. En indisk mutasjon vekker bekymring også i Norge. Minst 64 lavinntektsland har basert seg på vaksiner produsert i India, men etter smitteøkningen har India nærmest stoppet sin vaksine-eksport.

Pandemien har satt helsevesenet i fattige land under sterkt press. Skatteinntektene har gått ned, og menneskerettighetene er svekket. Det er tid for fokus på internasjonal solidaritet og rettferdig fordeling av vaksiner.

Kaia Paulsen, leder, Lillehammer SV