Det er uansett byråkratene som styrer ...

Har kommunevalget noe for seg. Per Tore Teksum mener det uansett er byråkratene som styrer.

Har kommunevalget noe for seg. Per Tore Teksum mener det uansett er byråkratene som styrer. Foto:

Av
DEL

Aktuelt

Mandag er det valg – du kan være med og bestemme hvem som på papiret skal bestemme i din kommune og i ditt nye fylke Innlandet. Politikerne er våre øverste ansvarlige og de som vi har satt til å ta de viktige beslutninger. Men, er det slik ?


Jeg tror ikke det – vi er blitt et samfunn hvor byråkratene har tatt over makta. Det spiller ingen rolle hvem som er i ordførerstolen eller hvem som har flertall i formannskapet i kommunen, det er byråkratene som styrer. Dette med unntak av kommuner hvor vi har ekstraordinært sterke ordførere som i Nord-Fron, i Ringebu og i Ringsaker. Der har vi ordførere som tør å ta makta tilbake. Men også de sliter med å overtale de regionale byråkratene til å akseptere lokale, politiske beslutninger.

Byråkratene i fylkeskommunale organer og ikke minst i statlige organer styrer nå Norge.


Se til Sel kommune og Otta, hvor Bane Nor styrer Otta. Stakkars ordfører Dag Erik Pryhn har ikke sjangs, han blir overstyrt av Bane Nor. Han har forsøkt med alle midler å få frigitt deler av Otta sentrum, men byråkratene langt nede i organisasjonen i Bane Nor har større makt enn ordfører Pryhn. Er det slik vi ønsker at demokratiet skal fungere?

Sentrum i dalen – Otta – er båndlagt av Bane Nor i overskuelig fremtid, kanskje i to tiår. Bane Nor gjør det samme på Lillehammer og mange andre steder i vårt distrikt, de er ikke underlagt politisk behandling, men hever seg over slikt folkestyre. Der sterkere.


Vi arbeider stadig med reguleringsplaner. Vi samarbeider alltid godt med kommunen vi arbeider i, men når det kommer til gjennomføring møter vi ofte motstand hos regionale myndigheter som Fylkesmannens og Fylkeskommunens mange avdelinger, Statens Vegvesen, NVE og mange andre statlige etater som til og med har innsigelsesrett ift de planer som utbygger og kommunen er enige om. Fylkesmannen har ett koordineringsansvar for uttalelser og innsigelser fra de berørte offentlige myndigheter, men han har så langt ikke klart å sette makt bak sine krav om samordning – så vi private blir tapere i en prosess med stadig sterkere offentlige regionale opponenter.


Det er valg nå. Jeg tror ikke at noen av partiene er i stand til å løse dette problemet. Dette er noe Stortinget og myndighetene må ta inn over seg og arbeide med. Vi mener at det er alvorlig for vårt demokrati at byråkratene til de grader tar over makta. Det er ikke i demokratiets ånd.


La oss ta en dugnad etter valget for å finne ut hva vi kan gjøre for at de folkevalgte kan ta tilbake makta – slik det er nå har valget ingen hensikt – det er byråkratene som styrer.

Per Tore Teksum, eiendomsutvikler, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags