Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Gudbrandsdalen mangler arbeidskraft. I 2021 var det rekordmange ledige stillinger i Innlandet. Behovet etter å få tak i folk fortsetter. Det er spesielt innenfor bygg og anlegg, butikk- og salgsarbeid, samt helse og omsorg behovet er stort.
Kommuner skal berømmes for å tenke nytt for å lokke til seg folk. Nord-Fron frister helsearbeidere med festivalbilletter og gratis husvære. Skjåk betaler studieavgifta til folk som tar fagbrev og bruker kunnskapen i kommunen i minst to år. I Lom jaktes det på boliger til alle dem som blant annet skal dekke turistenes behov i sommer.
Det er beinhard konkurranse om arbeidskraft. Tine-ledelsen fortalte tidligere i vinter om en kannibalisme der bedrifter jakter på hverandre og byr over andre lokale arbeidsgivere for å få den arbeidskrafta de trenger.
Matfagene reddet på Otta og Lillehammer: – Gikk som vi håpet
Et nytt slakteri står på trappene. Det er urovekkende at søkerne til matfag på videregående er altfor få. Selv om det tilsier nedlegging av linjer, må fylkespolitikerne nå huske næringslivets skrikende behov.
Vi kan ikke lenger basere oss på at arbeidsinnvandring skal dekke inn for mangelen på arbeidskraft i samme grad som før. Et bedre arbeidsmarked i Europa gjør det mindre attraktivt å jobbe i Norge.
Bedriftene, sammen med NAV, må få ledige hender i arbeid. Ledigheten er høyest blant de unge. Gausdal Landhandleri sin innsats for å ta personer som har falt ut av arbeidslivet inn på arbeidstrening, viser at det er mulig å ta lokale grep. Skal bedriftene kapre nye hoder og hender, må lønningene her kunne konkurrere med hva folk får betalt i storbyen
Søndag er arbeidernes dag. Selv om togene ikke er like kraftfulle som før, trenger vi denne dagen mer enn på lenge. Det må bli mer attraktivt å være arbeider i distriktene igjen. Det haster med å kapre de unge.
Må få tak i vikarer: – Vi prøver noe nytt
Vil bruke sjukeheimen til å huse sommarvikarar: – Forsøk på å finne ei innovativ løysing