Gå til sidens hovedinnhold

Det kan virke uskyldig å leke med en drone - Konsekvensen kan bli fatal

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Har du opplevd å få fjellets ro forstyrret av en summende unaturlig lyd? Noe som summer betraktelig mer enn en veps, men som likevel kan være vanskelig å få øye på? En drone som trenger seg på, som ødelegger den fredelige følelsen av å få være alene i naturen. Kunstige øyne som ser deg og filmer deg, uten å ha spurt om tillatelse.

Droner er kommet for å bli. Både bedrifter og privatpersoner bruker dem. Droner har blitt allemannseie. Selvfølgelig fristes mange til å ta oversiktsbilder også av fine fjell.

Det ikke alle vet, er at det mange steder er forbudt å fly med drone, blant annet i flere nasjonalparker. Naturmangfoldsloven stiller strenge krav til dispensasjon. Både i Rondane og i Jotunheimen er det forskjell på om du skal bruke dronen til nytte eller underholdning. Støy og forstyrrelser for dyreliv og mennesker er hovedbegrunnelsen for den restriktive holdningen til dronefilming.

Etter flere år med informasjonsvirksomhet, blant annet gjennom skilting ved grensen til nasjonalparken, har nasjonalparkstyret i Jotunheimen trappet opp virkemiddelbruken. Nå blir ulovlig dronefilming anmeldt. Det er bra.

La roen og privatlivets fred fortsatt få herske i fjellheimen

Det kan virke uskyldig å leke seg med en drone. Men konsekvensen kan bli fatal, dersom dronen krasjer med et helikopter. Redningsaksjoner med helikopter i fjellet er det mange av.

Å fange opp enhver hobbypilot med drone i sekken er en uoverkommelig jobb. Selv om Nasjonalparkstyret prøver å kontakte folk som deler videoer i sosiale medier, må vi først og fremst ta ansvar selv.

Ikke putt dronen i sekken i sommer, dersom du skal inn i en nasjonalpark. La roen og privatlivets fred fortsatt få herske i fjellheimen.