Gå til sidens hovedinnhold

Det koker i hyttefjellet

Artikkelen er over 2 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Kravstore kommuner?
Kravstore grunneiere? Kravstore hytteeiere? Kravstore turister?

Det er varmt i hyttefjellet mange steder i Ringsakerfjellet og i Gudbrandsdalen. Fra fredelige idyller i natur og opplevelser der hytteeiere og besøkende hadde et personlig forhold til vertsfolk og grunneiere, ser vi i dag et annet ytterpunkt:

Store verdier er involvert, ingen personlige relasjoner, ønsker om fortjeneste, krav til tilrettelegging – et marked der den sterkestes rett spiller sine kort, kjennetegner mange hytteområder. I markedet inngår en kommune, en grunneier eller en velforening.

Dialog og felles forståelse er like viktig i hyttefjellet som i enhver annen relasjon. De fleste vil være enig i utsagnet. Så hvorfor skal det være vanskelig å etterleve gode intensjoner?

Det er en dårlig løsning å la rettsapparatet overta tvister i fjell og utmark

Grunnholdningen i vårt distrikt har vært og skal være å ta godt imot våre gjester. Det er når store verdier involveres at det lett blir mer vanskelig. Enten hytta ligger i skjærgården eller på fjellet.

I Ringebu mener hyttefolk at de forskjellsbehandles når eiendomsskatten beregnes. På Sjusjøen mener hyttefolk at de belastes utgifter de ikke skal belastes for.

Sett utenfra er det vanskelig å ta stilling. Situasjonen inviterer til at fritidsbebyggere må involveres i forutsigbare samarbeidsfora. Slik de for lengst er blitt i Valdres. Det er en dårlig løsning å la rettsapparatet overta tvister i fjell og utmark.

Når et stort antall turister og fritidsbeboere melder seg er det åpenbart at tidligere tiders individuell kontakt må avløses av andre kjøreregler. Men de må være til å forstå, og de må være forutsigbare. Vertskap skal være trivelige, det samme skal gjestene være. Det tjener oss alle.

200 hytteeiere går til sak mot Ringebu kommune: – Urimelig forskjellsbehandling