Gå til sidens hovedinnhold

Det neste utbruddet kan dukke opp hvor som helst

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Presset fra hovedstaden er stort. Nedstenging og andre smitteverntiltak tærer på både arbeidsliv, offentlig virksomhet og andre deler av samfunnslivet i Oslo. Det er åpenbart at smittetrussel gjør noe med trangbodde samfunn.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener regjeringen må endre sin vaksineringsstrategi, og at områder med høyt smittepress må prioriteres først. I en situasjon der pandemien rammer Oslo-regionen særdeles hardt, er det lett å ha sympati med Johansens krav. En meningsmåling gjennomført for VG, viser av seks av ti nordmenn er enig med byrådslederen i Oslo.

Vi mener likevel regjeringen har valgt en riktig strategi ved å prioritere sårbare grupper over hele landet når vaksiner vi har for lite av skal fordeles.

Det snakkes om vaksinene som i dag sendes til områder med lite smitte. Samtidig ser vi nå nesten daglig hvordan det dukker opp smitteutbrudd på nye steder. Som i Ulvik i Hardanger. Eller som på Otta. Vi ser at det neste utbruddet kan dukke opp nær sagt hvor som helst.

Onsdag skulle 54 eldre over 85 år i Sel vaksineres på Skansen. I denne smitterammede kommunen har nå alle institusjonsbeboere som ønsker, fått to doser vaksine. De har fått den beskyttelse som vaksine gir fordi regjeringens strategi har vært å redde liv. Regjeringen har valgt å tilby vaksine til særlig risikoutsatte, framfor å prioritere etter geografiske kriterier eller tettboddhet.

Det finnes ikke gode alternativer til den strategien regjeringen har valgt. Det nytter ikke å peke ut områder med smittepress, fordi dette bildet endres kontinuerlig. Det som i dag framstår som trygge og smittefrie kommuner, kan måtte håndtere et utbrudd i morgen eller i neste uke. De mest risikoutsatte i Sel har fått en beskyttelse de ikke ville fått med Raymond Johansens strategi. Slik må det være.

Smittetallene øker og øker: – Smitteveien er fremdeles ikke kjent

Flere av de koronasmittede ved Gaiastova var smittet av det muterte viruset