Gå til sidens hovedinnhold

Det som blir dalførene til del, er fagre ord og klapp på skuldra

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Gratulerer, Gjøvik. Musikkbyen i vannkanten på vestsida av Mjøsa har fått massiv støtte i kampen om bli vertskommune for det fylkeskommunale prosjektet Musikk i Innlandet. Nå gjenstår bare fylkestingets sandpåstrøing, før administrasjonen i fylkeskommunen kan innbetale en million kroner i aksjekapital og etablere aksjeselskapet.

Fylkesadministrasjonen og de folkevalgte har hatt en lett jobb med å finne argumenter for at det måtte bli Gjøvik. Lillehammer har stått utenfor ringen i denne kampen. Det samme har Hamar. Det har dryppet relativt lite på Gjøvik når det nye storfylket har fordelt annen virksomhet.

Gjøviks motkandidater har vært Elverum og Nord-Aurdal. Begge med sterke musikktradisjoner og gode forutsetninger for å kunne bli et kraftsenter i regionalt kulturliv. Ingen av dem nådde opp.

Det som blir dalførene til del, er fagre ord og klapp på skuldra

I tillegg til at byen har et godt, musikalsk fundament for fylkeskommunal satsing, lukter dette litt av at det nå var Gjøvik sin tur. Fylkesrådmannen peker på hvordan byen med sin beliggenhet blir et nav for musikklivet i fylket. Samtidig ser vi igjen den sentralistiske tankegangen som har preget etablering og utvikling av det nye storfylket. Det meste vil havne i Mjøskanten. Det som blir dalførene til del, er fagre ord og klapp på skuldra.

Det vi snakker om, er et fylkeskommunalt aksjeselskap, med en daglig leder, en produsent og en administrativ ressurs. Selskapet skal ikke være koblet til en fast scene eller fast ansatte musikere. Denne saken kunne vært en sjelden mulighet til også å legge distriktspolitiske kriterier inn i vurderingen. Det gjør altså verken fylkesrådmannen eller folkevalgte som hisser seg opp når rikspolitikere tenker på samme måte. Partier som Ap og Sp burde gripe alle mulighetet til å velge noe annet enn Mjøsbyene, men gjør det ikke.