Gå til sidens hovedinnhold

Det spilles teater på Aulestad nå, kom deg av gårde

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Raska på. Skaff dere billetter. For dette var gøy og lærerikt. Du kan ikke være voksen og heller ikke ungdom fra Lillehammer uten å kjenne til Bjørnsons forfatterskap. Det går bare ikke. Så ta ungdommene med. Her har du sjansen. Dere får se en annen tid iscenesatt. Og dere kommer kanskje til å lure på hvorfor problemstillinger i familier for over hundre år siden kanskje ikke synes fremmed?

En flott gjeng fra Lillehammer Amatørteater, har laget en forestilling som klarer å gjøre aktuell humor ut av stykket som Bjørnstjerne Bjørnson skrev inn i diskusjonen om kvinners frihet på slutten av 18-hundretallet. Siden da er mye forandret, men ikke alt. Vi kjenner igjen problemstillinger. Det er interessant. At Bjørnson kanskje skrev det med et sjølkritisk sideblikk, gjør ikke stykket mindre interessant. Uansett. Det er en fest å høre Bjørnsons replikker slynges ut i harme eller glede eller fortvilelse eller ironi. Hurra til denne gjengen.

Vi er i 2021. Det er 116 år siden han skrev dette! Det betyr at både Bjørnsons som Ibsens stykker som ble skrevet som innspill til temaet kvinnesak, er aktuelle. Det roper vi ikke hurra for!

Et Amatørteater er for skuespillere og sangere som et amatørorkester er for musikere: Et sted å øve, et sted å begynne, et sted å samarbeide med folk i alle aldre, et sted å lære noe om seg selv, begynnelsen på å skape seg et nettverk. Alle aktører i slike amatørmiljøer kommer til øvelser etter lange dager i skole og arbeid og har mye å gjøre. Så det er egentlig et under at slike institusjoner finnes. Det er en gave til både aktørene som opplever arbeidet og til publikum som får se stykkene.

Sett fra publikums side er det fantastisk at vi slipper å reise langt inn til de store byene for å komme inn i teaterlitteraturen. Det er rett og slett stort å få se Geografi og Kjærlighet her hjemme, spilt av amatørskuespillere på Aulestad der Bjørnson bodde og arbeidet.

Dette er noe av det vår lille landsby Lillehammer har å tilby oss som bor her, oss som er voksne og lever vårt liv her, de som unge mennesker og midt i sin utvikling.

Jeg mener det. Ingen, verken barn eller voksne, skal kommer her og være fra Lillehammer uten å kjenne til Bjørnsons forfatterskap, uten å kjenne til Aulestad, eller Undset, eller Bjerkebæk og så videre. Vi har utrolige skatter her både når det gjelder litteratur, musikk og billedkunst. Det er bare å finne måter å åpne det opp på. Nøkkelen er å forlate jåleriet, den rendyrka profesjonalitetshungeren, samarbeide med folket som arbeider og lever her. Akkurat som i dette tilfellet med «Geografi og kjærlighet». Dikterhjemmet Aulestad med sin nyskapelse «Aulestad scene», kan bli en flott start på dette. Her planlegges det så vidt jeg har skjønt å åpne opp for blant annet Bjørnstjerne Bjørnsons verk. Først ut er komedien « Geografi og Kjærlighet» i samarbeid med Lillehammer Amatørteater, et stykke som ble spilt og vist utgivelsesåret, 1885, på Christiania Theater. Jeg ser veldig fram til fortsettelsen på Aulestad Scene. Takk for Geografi og kjærlighet. Jeg tror jeg vi se stykket minst en gang til. Raseriet og fortvilelsen og innsikten som oppsto i scenen mellom grusomme Thygesen og hans datter, Helga var både rystende og inspirerende.

Torunn M. Eriksen, Lillehammer