Det største nederlaget

Ufør: Økningen i antall unge uføre er Regjeringens kanskje største nederlag.Ill.foto: NTB/Scanpix

Ufør: Økningen i antall unge uføre er Regjeringens kanskje største nederlag.Ill.foto: NTB/Scanpix

DEL

gd menerDet norske samfunnet bruker mer enn 100 milliarder kroner i året på folk i arbeidsfør alder som ikke jobber. Mange av dem unge. Knapt noe politisk mål forener flere politikere enn målet om å få flere unge inn i arbeidslivet. Regjeringen Solberg har snakket om det siden tiltredelsen i 2013, men sliter med å finne tiltak som virker.

Veksten i antall unge uføre er kanskje Regjeringens største nederlag. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) er nå arbeids- og sosialminister, og har derfor ansvaret for det viktigste tiltaksapparatet, Nav. Han har lang fartstid fra politisk ledelse i Regjeringskvartalet. Han har også tidligere også hatt ansvar for barn og unge, som utdanningsminister.

Isaksen har med andre ord stått med begge beina i frafallsproblematikk. Han bør følgelig også ha brukbare forutsetninger for å gå løs på den voksende utfordringen som har fått merkelappen «unge uføre».

Det er et åpenbart problem for finansieringen av velferdsstaten når de uføre nå faktisk utgjør mer enn ti prosent av folk i arbeidsfør alder. Samtidig er kanskje det sterke fokuset på de samfunnsøkonomiske sidene ved dette, og på at unge uføre truer bærekraften i velferdssamfunnet, et av problemene. Følelsen av utenforskap blir ikke mindre av slike påminnelser.

En bråte med spesielle og individuelle utfordringer har blitt møtt med generelle tiltak, med strengere krav og reduserte ytelser. Utviklingen over flere år, viser at denne resepten ikke virker. Det er ifølge VG nå mer enn dobbelt så mange unge uføre som det var da Solberg-regjeringen tiltrådte.

Det er dobbelt så mange unge uføre nå som da Solberg-regjeringen tiltrådte

Nå lover Isaksen forsterket oppfølging av de unge, og han snakker fornuftig om individuell oppfølging fra Nav. Det triste er at de som står i vanskeligheter selv skal finansiere denne oppfølgingen. Nye mottakere av arbeidsavklaringspenger får kraftig kutt i stønaden. De 119 millionene som Regjeringen sparer ved å kutte i ytelsen, skal brukes til forsterket oppfølging av unge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags