Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du vite om koronaviruset

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag kveld ble det bekreftet at tre personer i Nord-Fron er smittet av det mye omtalte koronaviruset. Torsdag ble det også bekreftet et smittetilfelle i Sel. I denne saken har vi samlet noe av det som er verdt å vite om sykdommen og hva du bør gjøre dersom du skulle bli berørt.

Hva er koronaviruset?

Koronavirus er ikke noe nytt, men navnet på en vanlig gruppe med virus som har fått sitt navn på grunn av utseendet. I et elektronmikroskop kan man legge merke til at viruset har en rekke utstikkende pigger, som kan minne om det ytterste laget av solens atmosfære – kalt korona.

Koronavirus er den nest vanligste årsaken til forkjølelse etter rhinovirus, og kan stå for opptil en tredjedel av alle forkjølelsestilfeller.

Når det i disse dager er snakk om koronavirus i mediene, er det snakk om en ny, bestemt type koronavirus, som har fått navnet SARS-CoV-2. Det er denne nye varianten av viruset som nylig oppsto i Kina, og som man er redde for at skal smitte en stor del av befolkningen.

Hvor oppsto viruset?

Det første kjente utbruddet av det nye koronaviruset startet i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i desember 2019. Smitten ble i begynnelsen knyttet til et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market, med sjømat og ulike typer levende dyr, noe som kan tyde på at smitten opprinnelig kommer fra dyr.

7. januar 2020 ble viruset identifisert av kinesiske helsemyndigheter. 30. januar 2020 erklærte WHO utbruddet som en "alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse".

Hvordan smitter det nye koronaviruset?

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. Dette kan skje på tre ulike måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

Hvordan unngå smitte?

Håndvask og god hostehygiene er de viktigste tiltakene for å forhindre smitte.

Hvor mange har blitt smittet i Norge?

Per 5. mars klokken 12:00 er det bekreftet 56 tilfeller av koronasmitte i Norge. I GDs distrikt er det hittil bekreftet ett smittetilfelle i Sel, og smitte av tre personer i Nord-Fron.

Hvor farlig er det nye koronaviruset?

Det nye koronaviruset rammer først og fremst luftveiene. I mange tilfeller, for normalt friske personer, vil det kun gi en mild forkjølelse eller influensa.

I noen tilfeller har det imidlertid blitt rapportert om mer alvorlig sykdom og i verste fall dødsfall som følge av viruset. Det er særlig menn over 60 år med tilleggssykdommer som diabetes eller hjerte- og karsykdommer som har utviklet et alvorlig forløp.

Hvem kontakter du ved mistanke om smitte?

Dersom du mistenker at du kan være smittet av koronaviruset skal du ringe fastlegen din, eller alternativt legevakta dersom fastlegen ikke er tilgjengelig.

Les også

Kommuneoverlegen: – Ring til fastlegen hvis du mistenker at du er korona-smittet

Når kan det være grunn til å mistenke smitte?

Hvis du har vært på reise til et sted med pågående utbrudd de siste 14 dagene og utvikler luftveisinfeksjon i ettertid, eller hvis du har hatt nærkontakt med en person som har fått påvist koronasmitte, kan det være grunn til å mistenke smitte.

Hva er symptomene på smitte?

Blant symptomene er feber, tørr hoste, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

Hvem kan bli satt i hjemmekarantene?

Hjemmekarantene er aktuelt for personer som ikke har symptomer på sykdom, men har hatt nær kontakt med et bekreftet smittetilfelle. Folkehelseinstituttet skriver dette om hva du kan gjøre i hjemmekarantene:

Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det omfatter å:

  • Ikke gå på jobb eller skole
  • Unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • Unngå andre steder der man lett kommer nær andre

Det er viktig at de som blir satt i hjemmekarantene overholder dette for å hindre risikoen for økt spredning i befolkningen. Selv om normalt friske som regel vil klare seg fint, kan sykdommen få alvorlige følger for utsatte grupper. Å bidra til å hindre smitte er særlig viktig i lojalitet til disse personene.

Får du lønn hvis du settes i hjemmekarantene?

Dersom lege eller kommunelege pålegger karantene, vil du ha krav på sykepenger.

Dersom det er arbeidsgiver som bestemmer at du skal ha hjemmekarantene, uten at det foreligger en sykemelding, må arbeidsgiver betale lønn. I de fleste tilfeller vil det imidlertid være nærliggende å tro at det er i arbeidsgivers interesse at du ikke dukker opp på jobb i en slik situasjon, og da vil det være naturlig at arbeidsgiver også betaler lønn.

Hva er forskjellen på karantene og isolasjon?

Isolasjon: Personer som har fått påvist koronaviruset, men ikke trenger sykehusbehandling, får beskjed om å være hjemme i isolasjon. Isolasjonen varer så lenge det er påvist sykdom hos personen som er smittet. Formålet med isolasjonen er at den smittede skal holde seg mest mulig borte fra andre mennesker. Isolasjon kan også brukes som et risikodempende tiltak når personer er syke og har blitt testet uten at man ennå kjenner til resultatet av testen.

Karantene: Langt flere personer er satt i karantene. Det brukes for personer som har vært i kontakt med en smittet, eller der det kan være mistanke om smitte. Formålet med en karantene er å unngå at disse personene oppholder seg på steder der man er helt tett på andre. Personer som har hatt nærkontakt med en smittet, bør vente i 14 dager med annen sosial kontakt.

Hvem betaler lønnen min dersom jeg blir syk?

Hvis du har blitt sykemeldt fordi du er korona-smittet, har du rett til sykepenger fra første sykefraværsdag. Arbeidsgiver betaler da sykepenger for de første 16 kalenderdagene, og folketrygden tar over fra og med 17. sykedag. Dersom du har blitt satt i hjemmekarantene av arbeidsgiver uten sykemelding, er det arbeidsgiver som betaler lønnen din.

Hvor kan jeg holde meg oppdatert på situasjonen?

gd.no vil vi alltid forsøke å gi den viktigste informasjonen med fokus på vårt distrikt.

Hver enkelt kommune gir oppdatert informasjon om eventuelle tiltak som innføres på sine nettsider.

Folkehelseinstituttet oppdaterer kontinuerlig sine nettsider med informasjon og råd om hvordan innbyggere skal forholde seg til situasjonen.

Har du flere spørsmål?

Fikk du ikke svar på det du lurer på i denne saken? Folkehelseinstituttet har opprettet et eget telefonnummer som du kan ringe for å få svar på spørsmål om koronaviruset: 815 55 015

Informasjon hentet fra Folkehelseinstituttet, NTB, Store Norske Leksikon, Helse-Norge, pressemelding fra Parat

Fakta om koronaviruset


* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar ble det første tilfellet av viruset bekreftet i Norge.

* Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person, på tre måter:

  • Gjennom luften ved at den syke nyser eller hoster slik at viruset pustes inn eller kommer i kontakt med slimhinnen i øyne, nese eller munn hos personer som står i nærheten.
  • Ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene og overfører det ved kontakt med andre.
  • Ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander gjennom nys/host eller ved at den syke eller andre har hatt viruset på hendene, og andre kommer i kontakt med gjenstanden.

* WHO anslår (per 19.02.2020) at inkubasjonstiden er 5-6 dager, men den kan variere fra 0-14 dager.

* Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (>65 år) og personer med underliggende kronisk sykdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av covid-19-infeksjon. Vi har per i dag ikke kjennskap til andre risikogrupper. Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har så langt vært lav.

* Du finner informasjon og konkrete råd om koronaviruset på fhi.no og helsenorge.no. Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015.

* Dersom du tror du er smittet, ring fastlegen din. Hvis du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt på 116117.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB