Gå til sidens hovedinnhold

Dette er ikke tida for verdenscup

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Om to uker kommer kanskje de første av flere hundre utenlandske idrettsutøvere og deres støtteapparat til Lillehammer. Under normale omstendigheter vil de vært hjertelig velkomne.

Verdenscuprenn i langrenn og hopp har stor betydning for byen, for Lillehammer Olympiapark og for vår region. I år er det dessverre ikke like greit at idrettsutøvere inntar byen. Vi nordmenn har fått beskjed om å holde oss mest mulig hjemme og personer som har vært i utlandet og ikke har eget bolig i Norge eller enerom må bo på karantenehotell. Idrettsutøvere sendes derimot kloden rundt for å delta på et arrangement.

Vi er ikke tjent med et arrangement som kan føre til økt smitte

Norges Skiforbund vil sørge for at alle de involverte i verdenscupen sjekkes hver 72. time. Koronatesting skal foregå utenom det ordinære sykehus- og helsevesenet. Det ville vært fullstendig galt å belaste Lillehammer kommune med dette.

Spørsmålet er om det uansett er riktig å ta så store sjanser for et idrettsarrangement. Svaret på det er nei. En slik avgjørelse er alvorlig for Lillehammer Olympiapark. Selskapet omtales allerede som «teknisk konkurs». Etter et år med mange avlysninger, er nok en skuffelse det siste parken trenger.

Ansvaret for OL-anleggene tynger Lillehammer kommune. Verdenscupen viser nok en gang at kulturminister Abid Raja (V) må ta ansvar og ordne opp i den akutte krisen som følger av koronakrisen. Idretts-Norge er ikke tjent med at et av de viktigste, nasjonale anleggene går dukken. Samtidig er verken Idretts-Norge eller Lillehammer tjent med et arrangement som i kan føre til økt smitte i regionen og i landet.