Gå til sidens hovedinnhold

Dette er rådene og reglene som gjelder 17. mai

For andre år på rad blir 17. mai-feiringen preget av strenge koronarestriksjoner.

Over hele landet er det lagt opp til nye måter å feire 17. mai på. Det gjelder også for Gudbrandsdalen. Flere steder er blant annet barnetog byttet ut med bilkortesjer.

Feiringen vil også bære preg av pandemien og gjeldende restriksjoner.

Kommunene i Gudbrandsdalen har ingen lokale særregler.

Det betyr at det er de nasjonale retningslinjene som gjelder på 17. mai.

Nasjonalt gjelder følgende råd og regler for samlinger på nasjonaldagen:

  • Etter de nasjonale restriksjoner oppfordres man til å begrense sosial kontakt, møte utendørs og ikke ha flere enn fem gjester på besøk. Det kan være flere hvis gjestene tilhører samme husstand.
  • De fullvaksinerte, de som fikk første vaksine for tre uker siden og de som har hatt covid-19 siste seks måneder, regnes ikke. Noen steder, for eksempel i Oslo, gjelder ikke dette.
  • I private hjem kan de som er fullvaksinert ha nærkontakt med andre som er vaksinert, og uvaksinerte utenfor risikogruppa.
  • Barn kan ha besøk fra dem man er i kohort med i barnehagen eller barneskoler. Barn kan ha besøk av en eller to faste venner.
  • Utenom private hjem, men i private sammenkomster, kan man samle ti innendørs eller tjue utendørs.
  • Korpsene kan marsjere i gatene. Men det skal ikke forhåndsvarsles for å unngå folkeansamlinger. Unngå arrangementer som samler folk fra andre kommuner.
  • Minibarnetog: I kommuner uten særregler kan man ha 17. mai-tog med inntil 200 deltakere. Det må holdes god avstand og unngås trengsel med andre før og etter gjennomføringen. Dette er i henhold til covid-19-forskriftens paragraf 13a. Deltakerne samles på et område som er stort nok til å unngå trengsel og sørge for at antallet ikke overstiger 200.