Gå til sidens hovedinnhold

Dette kommer til å ta lang tid

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Onsdag legger Regjeringen fram sine forslag til hvordan koronaepidemien vil prege vårt samfunn – vårt næringsliv og oss alle som innbyggere. All tvil feies til side. Det vil ta lang tid for vårt samfunn kommer tilbake til noe vi vil omtale som normal tilstand.

På kort sikt vil skoler og barnehager fortsatt være stengt. I fylke etter fylke har regionalt lederskap konkludert før Regjeringen har sagt sitt. Også Innlandet fylkeskommune holder alle videregående skoler stengt den første uka etter påske.

Fagmiljøene viser til behov for å få sikrere grunnlag for sine råd til politisk lederskap. Da sier det selv at også første uka etter påske må brukes til å høste erfaringer.

Koronaens grep om vårt samfunn vil sitte som ei klo i mange måneder framover

Samtidig øker presset for å åpne noen type aktiviteter. Hva skal til for å åpne noen skoler eller barnehager i områder uten dokumentert smitte? Hva skal til for at slike miljøer likevel på nytt må stenge? Og hva skal til for at noen virksomheter kan komme i gang med aktivitet?

Ingen er i tvil om behovet for og ønsket om å «få hjulene i gang». Ingen er heller ikke i tvil om at en føre var-praksis er noe vi likevel er tjent med.

Vi blir mer og mer tydelig bevisstgjort: Koronaens grep om vårt samfunn vil sitte som ei klo i mange måneder framover. Nå er det hele 2020 det snakkes om. Vi blir sakte, men sikkert gjort oppmerksomme på at koronavirusets signatur vil prege oss i mange år.

Først skal vi håndtere helseutfordringenes akutte faser. Her handler det om mer enn virus. Sårbare grupper blant barn, unge og voksne lider av et nedstengt offentlig samfunn og et innestengt privatliv. Etter hvert vil det bli tatt fler og fler tøffe valg. Kampen mot virussmitte vil bli etterprøvd mot å unngå andre ubotelige samfunnsmessige skader. Vi vil få varige sårskader.