Studie antyder at omikron kan gå i retning av forkjølelse

En studie fra Hongkong tyder på at omikron fester seg i nese og hals og ikke går så mye ned i lungene. Gode nyheter, sier vaksineekspert Anne Spurkland til VG.

– Studien peker på at omikron smitter veldig lett men gir kanskje mindre alvorlig sykdom fordi den holder seg høyere i luftveiene som nese og hals, forklarer immunolog og professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo til VG.

En forskergruppe på Universitetet i Hongkong omtaler studien i en pressemelding onsdag.

Forskerne skriver at de har dyrket celler fra luftveier fra mennesker i cellekulturer og sett på hvordan cellene reagerer på de ulike virusvariantene som wuhan, delta og omikron.

– Da konkluderer de med at omikron klarer seg bedre i cellene fra øvre luftveier. Viruset kopieres mer der så det blir større mengder virus.

Fordi omikron særlig liker å formere seg i nese og hals kan den lettere smitte enn om den raskt trekker seg ned til lungene, tror Spurkland.

– Da ligner omikron mer på andre koronavirus vi kjenner. Forkjølelse går sjelden ned i lungene, sier Spurkland til VG:

En annen studie fra Discovery Health i Sør-Afrika viser 29 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse ved omikron enn i den første koronabølgen.

5.741 nye koronasmittede registrert siste døgn

Det siste døgnet er det registrert 5.741 koronasmittede personer i Norge. Det er 482 flere enn samme dag i forrige uke.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 4.925 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 4.055, så trenden er stigende.

To norske spillere vant over 100 millioner i Vikinglotto

En mann og en kvinne fra Norge vant onsdag 110 millioner kroner hver i Vikinglotto, som spilles i ti europeiske land. De to heldige som delte førstepremiepotten kan nå vente seg en førjulsutbetaling på 110.328.935 kroner.

Premiene går inn i rekken som de 13. og 14. største norske premieutbetalingene i Vikinglottos snart 39-årige historie, opplyser Norsk Tipping i en pressemelding.

Kennedy nominert som USA-ambassadør til Australia

USAs president Joe Biden har nominert avdøde president John F. Kennedys datter Caroline Kennedy (64) som landets neste ambassadør til Australia.

Bidens nominasjon sendes nå til Senatet der den må bekreftes før Kennedy kan ta fatt på ambassadørrollen i Canberra.

Koronafall for New Zealands økonomi

Høstens koronanedstenging i New Zealand bidro til å senke bruttonasjonalproduktet 3,7 prosent i tredje kvartal, det nest største fallet landet har registrert.

BNP-fallet henger sammen med innføringen av koronatiltak mot deltavarianten og landsdekkende nedstenging i august, opplyste landets statistiske sentralbyrå Stats NZ i dag.

Ni døde i flyulykke

Alle de ni som var om bord på et privat jetfly, døde under en nødlanding i Den dominikanske republikk i natt norsk tid. Flyet var på vei fra en annen flyplass i landet til Florida i USA da flygeren varslet om nødsituasjon og besluttet å nødlande.

Den puertoricanske musikkprodusenten og artisten Jose Angel Hernandez, kjent som «Flow La Movie», er blant de omkomne.

Barn døde i hoppeslottulykke

To barn mistet livet og flere barn er kritisk skadd i en hoppeslottulykke i Australia.

Ulykken skjedde da vind kastet hoppeslottet 10 meter opp i luften torsdag på en aktivitetsdag på en barneskole i Devonport på nordkysten av Tasmania.

Jerv klar for Eliteserien – sendte Brann ned etter spektakulært drama

Jerv gjorde Brann til et 1.-divisjonslag med 8-7-seier på straffer onsdag. Opprykksfinalen endte 4-4 etter seks mål i ekstraomgangene.

Robert Taylors bom på Branns niende forsøk i straffesparkkonkurransen ble utslagsgivende. Rett etter avgjorde Shuaibu Ibrahim og sendte Jerv til øverste nivå i norsk fotball for første gang. Det skjedde i Grimstad-klubbens 100-årsjubileum.

– Det er spinnvilt. Vi leder 3-1, og så blir det 3-3. Så leder vi 4-3, men så klarer vi å vinne på straffespark. Det er helt rått, sa John Olav Norheim til Discovery.

Han var den eneste blant Jerv-spillerne som bommet fra ellevemetersmerket.

– Det er godt med gode lagkamerater. Det var fryktelig å se at jeg bommet på det straffesparket. Da gikk jeg rett i kjelleren, sa Norheim.

Brann står foran sitt sjuende nedrykk. Som i 2014 ble det utfallet etter kvalifiseringsspill.

– Jeg er helt knust. Vi fightet akkurat nok til å få kvalifiseringsplassen, så det gjør jævlig vondt å tape en slik kamp. Spesielt på den måten det skjer på. Det er litt tungt å analysere, men det føles forferdelig at vi ikke står igjen som vinnere, sa Bård Finne.

(©NTB)