Distriktene i skyggen av nye sykehus

DISTRIKT: Spesialisttilbud på Otta er IKKE under utvikling. Hvordan forsvarer styreleder Anne Enger og fylkesordfører Even A. Hagen (Ap) det?

DISTRIKT: Spesialisttilbud på Otta er IKKE under utvikling. Hvordan forsvarer styreleder Anne Enger og fylkesordfører Even A. Hagen (Ap) det?

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 
Helse Sør-Øst måtte i desember utsette sin varslede «virksomhetsplan» for Sykehuset Innlandet. Nytt tidspunkt er stipulert til nå i januar, før styremøtet 31. januar.

Selvsagt er det stor interesse knyttet til hvordan oppdragsgiver Helse Sør-Øst tenker seg en videre utvikling for en sykehusstruktur i Innlandet. Planene fra et tidlig tenkt «Hovedsykehus» er for lengst smadret: Tynset er fredet, Kongsvinger (nå innenfor A-hus) fortsetter, et antatt nytt sykehus skal etableres, et elektivt sykehus skal utvikles, et ekstra akuttsykehus skal være støttesykehus for det nye.

Fra dagens seks sykehus skal det føres videre fem sykehus. En situasjon totalt annerledes enn opprinnelig tenkt.

Opprinnelig tenkt var det også å styrke et desentralisert spesialisttilbud, som demninger i distriktene mot for stort trykk på det nye spesialisttilbudet. Også dette vannes ut.

Fortsatt kan vi lese følgende «ambisjon» i Sykehuset Innlandets dokumenter: «En annen viktig dimensjon i det framtidige målbildet handler om desentralisering. Sykehuset Innlandet har en ambisjon om å tilby flere tjenester nærmere der folk bor.»

Pr. dags dato er dette munnsvær. Løftene om aktiv satsing på LMS-utvikling på Fagernes og Otta er mindre tydelige og forpliktende enn noen gang. Formuleringene er parenteser, tilsynelatende for å holde distriktene i sjakk mot motstand mot det som skjer.

I stedet for at spesialisttilbud i distriktene skulle danne premisser for en sykehusutvikling, er slike tilbud omgjort til restbetraktninger – til en «ambisjon». I det store utviklingsbildet er styrets knefall i dette perspektivet noe av det mest alvorlige tillitsbruddet som pågår. Og hvor er Innlandets politiske lederskap i en slik debatt?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags