Kommunene i distriktene roper høyt om flere folk da folketallet synker stadig vekk. Det er kanskje på tide å se seg tilbake på hvilken medisin vi har brukt.

Først så legger vi ned grendeskolene en etter en, slik at vi får større klasser og en bedre kostnadseffektivitet. Da blir knutepunktet i bygda borte og det gjør det vanskelig og holde oppe aktiviteter som 4H og alle aktivitetene i bygda til og med 17. mai toget flytter da ut til sentrum. Det blir mindre aktiviteter i bygda og tilflytting av nye folk er en utfordring, derfor trekkes folk mere mot sentrum.

Effektiviseringen i jordbruket går samme vei der man blir lurt til og tro at bare man blir stor nok så blir det lønnsomt. Det som skjer, er at gårder blir spist opp av satsing brukene og bondemiljøet blir slankere for hvert år som går. Det er nok mange som synes det er riktig vei, helt til at det ikke er igjen andre yrkeskollegaer. Dem fleste vil nok bo på gårdene så lenge man kan om det ikke er drift der lenger, prisen på en gård er så lav at man knapt får kjøpt seg 100 kvadratmeter med leilighet nært sentrum. Det er ikke mye attraktivt for en som er vant til litt plass rundt seg, så når neste generasjon ikke vil ta over så er det forståelig.

Når folketallet synker på bygda blir veiene dårligere og dårligere, det vil koste mer per husstand på bygda enn nær tettere bebyggelse. Veivedlikehold er da en av postene som taper om budsjettpenger, er kun nye veier som blir prioritert. Om bilverkstedene tjener på dårlig veier så tror jeg ikke det er samfunnsmessig smart.

God internettdekning er også ikke en selvfølge når du bor litt grisgrendt til, har du hytte nært ett alpinanlegg har du garantert god internettdekning, men bor du på bygda er du nederst på rangstigen og skal være fornøyd hvis du får lest avisen via mobilt bredbånd.

Når antall innbygger synker, går også antall tog og bussavganger ned slik at tilbudet her også svekkes. Det blir litt for mye heft og stoppe på alle togstasjonene da reisetiden blir lenger for dem som bor i sentrale strøk.

Hovedpoenget er: Ønsker man flere innbyggere bør da tilbudene reduseres? Bør det lages en plan på hvordan vi bygger opp igjen bygde-Norge?

Thomas Ødegård, Fåvang