Gå til sidens hovedinnhold

DNT, klokskap og lovlighet

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Fylkesmannen i Innlandet har ettergått formalitetene rundt behandlingen av planene for bygging av Dronningsetra. DNT Gudbrandsdalen har sitt på det tørre. Heller ikke Nord-Fron kommune har gjort feil som innebærer at det er grunn til å stoppe prosjektet. Formelt skulle dermed det meste ligge til rette for byggestart. Formelt kan DNT Gudbrandsdalen realisere det som vil være et viktig tilskudd til friluftsturismen.

Det er mange gode argumenter for ei ny turisthytte i området hvor DNT Gudbrandsdalen vil investere millioner av kroner. Foreningen har en god plan som viser hvordan tiltaket åpner opp friluftslivet for nye grupper. I en tid da fjellturismen på østsida av Gudbrandsdalen i noen områder har blitt for stor og belastende, er det også viktig å heie på tiltak som kan avlaste villreinområdet.

DNT Gudbrandsdalen har møtt massiv motstand. Reaksjonene har én ting til felles: De har kommet sent. For sent. Naturvernforbundet har reagert. Landbruksinteressene i området har protestert. Sist ut er biologiprofessor Dag O. Hessen og stortingsrepresentant Arne Nævra, som på debattplass i GD ber DNT besinne seg og vurdere en alternativ plassering. Samtidig ser vi et stort engasjement for dette prosjektet i Skåbu, som mener bygda kan få flere besøkende når Dronningsetra står ferdig.

DNT har ikke noe å tape på dialog. Det vil også tjene DNTs formål

Det er åpenbart problematisk for DNTs renommé å realisere et prosjekt i sterk konflikt med natur- og landbruksinteresser. Selv om DNT har sitt på det tørre, har de ikke noe å tape på å gå i dialog om en annen og mindre konfliktfylt plassering. Også Skåbu-samfunnet bør være del av en slik dialog. Dronningsetra bør få en plassering som ivaretar både hensynet til naturen og et lokalsamfunns behov for nye vekstimpulser. Det vil også tjene DNTs formål.

DNT-hytte ved Strålvatnet er et viktig initiativ

Har Skåbu råd til å se på at en mulighet forsvinner?

Dronningsetra – en appell til DNT om å besinne seg