Døde harer funnet på Biri: – Man må bare anta at det skyldes harepest

EPIDEMISK: Flere har funnet døde harer på Biri de siste ukene. Noen av disse er nå sendt til obduksjon.

EPIDEMISK: Flere har funnet døde harer på Biri de siste ukene. Noen av disse er nå sendt til obduksjon. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Mathis Lunde fant nylig en en død hare hjemme på gården på Biri, og sier den er en av flere som er funnet i bygda de siste ukene. – Det er bare sørgelig, sier han.

DEL

Fredag tok Mathias Lunde fra Biri til sosiale medier for å informere folk i bygda om funn av døde harer. Lunde er gårdbruker og leder i Biri Grunneierlag.

– Jeg har vært i kontakt med viltnemnda og fått bekreftet at dyr herfra har blitt sendt til obduksjon, sier han til GD.

Etter hans skjønn skyldes funnene den pågående harepesten. Dette kan ikke bekreftes før obduksjonene er gjennomført.

– Men alt taler for at sommerens pest også har nådd Biri, sier Lunde.

– Ikke rør dem

– Det er jo i utgangspunktet ingen fysiske tegn til sykdom på dyrene, så jeg tenker det er viktig å opplyse folk om hva som skjer og hvordan man skal forholde seg til det, sier Lunde.

Hans beste tips er å «ikke ta på dom», men om man absolutt må fjerne et dyr – bruke arbeidshansker. Han sier det også er viktig å melde fra ved funn av døde harer.

– Man må være bevisst på at smittekildene er mange. Hare, mus, bikkje, rev – alle kan spre smitte. Også må man være forsiktig med drikkevannet ute i naturen.

Lundes oppfordringer stemmer overens med rådene Veterinærinstituttet har gitt gjennom sommeren.

– Vi anbefaler å ikke ta på døde harer, men melde fra om funnene, sa Ståle Sivland ved Veterinærinstituttet til GD i juli.

Ingen overraskelse

Mennesker smittet av harepest opplever gjerne en influensalignende sykdom. I de fleste tilfeller kan denne behandles med en antibiotikakur.

Mathis Lunde er opptatt av konsekvensen pesten får for dyrene. Han sier det er trist å tenke på at harepesten nærmest kan ta knekken på hele bestanden.

Årets sykdomsutbrudd kommer dog ikke overraskende på biringen.

– Det var mange harer i fjor, og store bestander øker risikoen for utbrudd av pest, sier Lunde.

– Men det er jo bare veldig sørgelig at det skal skje.

Harepest (tularemi)

En infeksjonssykdom som kan overføres fra harer og smågnagere til mennesker. Sykdommen skyldes bakterien Francisella tularensis og smitter gjennom direkte kontakt eller kontaminert støv eller vann.

Sykdommen forekommer regelmessig over hele den nordlige halvkule og er særlig utbredt i år med store smågnagerbestander.

Harer er spesielt følsomme for sykdommen, og dør vanligvis av blodforgiftning får dager etter smitte. Slakt av smittede harer utgjør en stor smittefare for jegeren.

For mennesker medfører harepesten vanligvis en influensalignende sykdom med inkubasjonstid på mellom tre og fem dager. Dette kan effektivt behandles med antibiotika.

Kjæledyr og husdyr regnes som lite mottagelige for tularemi, men hunder kan smittes om de fanger og spiser smågnagere. Dette fører som regel med seg noen dager med feber og nedsatt matlyst.

Kilde: Store medisinske leksikon og Veterinærinstituttet

Artikkeltags