Onsdag 20. april omkom en sjåfør i en ulykke på E6 ved Selsverket. En bredtransport på veg nordover traff siden på en lastebil med fisk, før den kolliderte med fronten på en annen lastebil som kom bak fiskebilen. Føreren av den andre lastebilen som ble truffet omkom i ulykken.
Bredtransport og to lastebiler i ulykke – en person omkom
Bredtransporten var lastet med en bulldoser på tilhengeren, og hadde fått dispensasjon til å kjøre nordover på E6 ledsaget av en ledebil.
Nå skal havarikommisjonen undersøke møteulykken på E6 for å klarlegge hendelsesforløpet, identifisere sikkerhetsproblemer og kartlegge medvirkende årsaksfaktorer til ulykken.
– Vi gjør dette for å lære og for å unngå at dette skjer igjen, sier Ingvild Ytrehus, direktør for avdeling for vei og landforsvar i Statens havarikommasjon til NRK.
Etter dette vil havarikommisjonen utrede områder for forbedring av sikkerheten.
Statens havarikommisjon
Statens havarikommisjon (SHK) er en offentlig undersøkelseskommisjon. Formålet med SHKs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av ulykker og alvorlige hendelser. SHK skal ikke ta stilling til sivilrettslig eller strafferettslig skyld og ansvar.
Statens havarikommisjon har som verdigrunnlag at vi skal være kompetente, nytenkende, troverdige og medmenneskelige.
Historisk utvikling
Før 1989
Etter flyulykker ble det ad hoc oppnevnt en kommisjon for undersøkelse av hendelsesforløp, årsaksforhold og ansvarsforhold (Flyhavarikommisjonen). Kommisjonene hadde ikke noe fast tilholdssted. De var ofte satt sammen av personer med tilknytning til Luftfartsverket og Forsvaret.
1989
Havarikommisjonen for sivil luftfart (HSL) ble 10. juli opprettet i samsvar med den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAOs etablerte mønster, med faste medarbeidere.
1999
Havarikommisjonen for sivil luftfart (HSL) ble etablert som en egen etat under Samferdselsdepartementet.
2002
Havarikommisjonen fikk utvidet mandat til også å undersøke ulykker og alvorlige hendelser i jernbanesektoren. Kommisjonens navn ble endret til Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane (HSLB).
2005
Havarikommisjonens mandat ble utvidet til også å omfatte undersøkelser av ulykker og alvorlige hendelser i veisektoren og etatens navn ble endret til Statens havarikommisjon for transport (SHT).
2008
Havarikommisjonens mandat ble utvidet til også å omfatte undersøkelser av ulykker og alvorlige hendelser i sjøfartssektoren. Samtidig opphørte Sjøforklaringsinstituttet og den faste undersøkelseskommisjonen for særskilte ulykker innen fiskeflåten.
2020
Havarikommisjonens mandat ble 1. juli utvidet til også å omfatte undersøkelser av ulykker og alvorlige hendelser i forsvarssektoren og etatens navn ble endret til Statens havarikommisjon (SHK). Fra samme dato ble Statens havarikommisjon for Forsvaret avviklet.
Kilde: havarikommisjonen.no