Gå til sidens hovedinnhold

Dronningens siste dager

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


– Det har kostet å ta ansvar, sier avtroppende Frp-leder Siv Jensen. Jensen er inne i sin siste uke som partileder. Før uka er omme, overtar Sylvi Listhaug.

Kostnaden Siv Jensen har i tankene, er tapet av velgere. I løpet av stortingsperioden vi er i ferd med å avslutte, har hver tredje veger forlatt Jensens parti.

Partilederens analyse av velgerflukten, er i beste fall upresis og mangelfull. Helt fra 2013 og fram til Frp gikk ut av regjeringen, hørte vi om partiets mange og viktige politiske gjennomslag. Velgerflukten kan rett og slett handle om at politikken ikke ga mersmak ...

Derfor sliter også påtroppende partileder Sylvi Listhaug. Listhaug ble plassert inn i arverekken av nettopp Siv Jensen. Grepet som skulle gi partiet en boost, endret ikke på noe som helst. Den begeistring Listhaug kan skape ute på høyrevingen i partiet, har akkurat nå intet gjennomslag ute blant velgerne. Velgere på vandring, med et større behov for å protestere enn for å lage ny og alternativ politikk, havner lettere hos andre enn i et parti som har styrt landet siden 2013. Dessuten er Frp et gubbeparti. Listhaug kan bli eneste kvinne i sentralstyret, og hun kan bli eneste kvinne i partiets stortingsgruppe etter valget.

Vi har hatt mer godt av Jensen enn av Jensens politikk

Like fullt er Siv Jensens avgang et tap for norsk politikk. Jensen gjorde Frp stuerent, forutsigbart og ansvarlig. Hun nyter også en respekt hos meningsmotstandere som etterfølgeren knapt kan drømme om. Uten respekt, blir innflytelsen mindre. Og hva er motivet for å drive politikk hvis innflytelse ikke er målet?

Det er en tid for alt, og en tid for alle. Siv Jensen er tidlig i 50-åra. Det hun har vist av arbeidskapasitet og initiativ og lederskap, tilsier at her er det både restarbeidsevne og et engasjement norsk samfunnsliv på en eller annen måte også i fortsettelsen kan nyte godt av. Norsk politikk og samfunnsliv har hatt mer godt av Siv Jensen enn av Jensens politikk. Det er vel også den beste forklaringen på hvorfor Frp sliter.