Gå til sidens hovedinnhold

Dronningsetra: Overdriver trusselen fotturister vil utgjøre

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Viser til oppslag i GD 21. august angående bygging av DNTGs hytte Dronningsetra på ny tomt. Kvikne-Skåbu grunneierlag er opptatt av jaktinteressene i det aktuelle området. Med all respekt for jakt og jegere, overdriver de her trusselen fotturister vil utgjøre i området.

Fortsatt strid om ny DNT-hytte: Nå kommer snart avgjørelsen

Har ikke grunneierlaget inngått en intensjonsavtale om bruk av eksisterende sti gjennom området? Hvis ikke jeg tar feil er denne «stien» godkjent som landbruksvei? Her har jeg sett spor etter både firhjulinger og traktorer. Dessuten har ikke jegere enerett på å bevege seg i området. Allemannsretten gjelder også her, uansett hva en bør gjøre av hensyn til egen sikkerhet. Her blir det ikke mange fotturister før 20. mai og etter 25. september.

Når elgjakta starter er Sikkilsdalsseter stengt og da vil det i hovedsak bli altfor langt til Maurvangen / Gjendesheim. Det skal ikke merkes T-sti gjennom Griningsdalen. «Trusselen» mot geitsetrene der vil i all hovedsak komme fra Sjodalen. Mener å ha lest at Vågå kommune har store planer for Sjodalen angående turisme og hyttebygging. Hvis setereierne vil ha minst mulig besøk kan de begynne med å fjerne skiltet «Griningsdalen» ved hovedveien gjennom Sjodalen.

Jeg husker med glede da det var seterdrift med geit på Vetlevass-seter med salg av blant annet ost og vafler. For en opplevelse! Jeg var sjøl der flere ganger og anbefalte hyttefolk og turister i Skåbu å besøke stedet. De var over seg av begeistring. Det kunne visst være opp til 70 – 80 besøkende på en dag. Men dette var altså for flere år siden. Det er mulig det ble slutt fordi turister og geit var en problematisk miks. Sjøl hadde jeg ikke inntrykk av det den gangen.

Med de argumenter som brukes i debatten i dag om Dronningsetra, ville en slik drift, åpent for besøkende, være ren og skjær miljøkriminalitet. Når det gjelder sau og ammekyr kan jeg med beste vilje ikke forstå at turister «ødelegger hverdagen» for beitedyr. På fisketurer og sykkelturer i området har jeg møtt på beitedyr. Ta hensyn til dyra, ta om nødvendig en liten omvei og det går veldig bra.

For min egen del har jeg et framtidig håp om at Dronningsetra vil bli like mye brukt av sykkelturister som fotturister. Jeg har møtt titalls syklister i sommer som var svært begeistra for sykkelmulighetene i området. Fra Randsverk på Flekkmoveien og Murudalsveien, over Jotunheimvegen, sørfra gjennom Gausdal / Espedalen. Og til og med opp bakkene fra Vinstra! Jeg har forstått det slik at Næringsutvalget i Skåbu vil ta fatt på arbeidet med skilting mot Skåbu, «frå ælle kanter»! Det blir en stor jobb, men med støtte fra aktuelle kommuner får vi til enda mer. Samarbeid må til. Vi må stå sammen for å kjempe mot avfolkning og forgubbing. Vi ligger ikke så godt an.

Skjalg Ulset, Skåbu