Gå til sidens hovedinnhold

Du kan være en venn

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Samfunnet åpner opp igjen etter pandemien, og det blir behørig feira. Det er fritt fram å være mer sosial, og møteplasser skal tilbake til normalen. Det er dessverre mange som ikke er bedt med på festen, flere har vært isolerte gjennom pandemien. Mange har mistet tilhørigheten til arbeidsfellesskapet og får en røff veg tilbake til samfunnet. Ungdomsledigheten er eksplosiv, og det haster å få på plass tiltak som hindrer varig utenforskap.

Vi som er voksne har mye å lære av barna og ungdommen. For de inkluderer på en god måte, ser hverandre og bryr seg mer genuint enn det vi voksne gjør. Nå handler det om å se hverandre og være et medmenneske. Et ansvar vi alle må ta, og da mener jeg å ta det med helt konkrete handlinger.

Arbeiderpartiet har løftet frem folkehelse og livsmestring i planen vi har vedtatt for psykisk helse i Innlandet. Samtidig med dette har vi i vårt partiprogram nasjonalt formulert noen tiltak rettet mot de unge, et av disse er å fjerne egenandeler for unge under 25 år i psykisk helsevern.

Å sørge for rask psykisk helsehjelp og lavterskeltjenester i alle kommuner er livsviktig. Vi kan ikke sitte stille og akseptere at mange ungdommer kommer lengre unna jobb og arbeidsliv, fordi vi ikke stiller opp. Arbeiderpartiet vil ha et varig og kraftfullt løft langs hele spekteret av tilbud innen psykisk helse – fra tidlig forebygging til spesialisert behandling. Det må bli lettere å få hjelp, både med og uten en diagnose.

Barna mine hadde forrige uke fått ei viktig lekse på Søre Ål barneskole. Leksa var at de skulle ringe en venn eller familiemedlem det var lenge siden de hadde pratet med. Jeg bli rørt og glad når jeg ser på mine egne og andres barns engasjement for å se andre rundt seg.

Dette kan vi alle lære av, når du nå sitter og leser dette innlegget ber jeg deg om å ta opp kontakten med noen du tror er ensom, gi et bidrag til at de som ikke er bedt med på festen kan få sosiale møteplasser. Vårt sterkeste redskap mot psykisk uhelse er vårt fellesskap, det betyr mer enn alt annet å få være en del av det.

Du kan være en venn. Det koster så lite og betyr så uendelig mye. Bli med og ta den ene viktige kontakten du også, så bygger vi fellesskap sammen.

Hans Kristian Enge, Lillehammer, gruppeleder for Ap i fylkestinget i Innlandet