Gå til sidens hovedinnhold

Du som hater rødt kjøtt ...

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Norge importerer årlig flere tusen tonn rødt kjøtt. Det skyldes at norsk produksjon ikke dekker etterspørselen, og det skyldes at norske myndigheter har åpnet for kjøttimport i bytte mot andre handelsfordeler. Bl. a opplyser Norgesgruppen på sine kjøttpakninger at «produktet er av utenlandsk opprinnelse på grunn av råvaremangel i Norge.» Under denne vareopplysningen finner vi med stor skrift: «Felles innsats for miljøet.» Du leste riktig. Samtidig prediker organisasjoner og enkeltpersoner at en bærekraftig klimapolitikk krever mindre forbruk av nettopp rødt kjøtt.

Kanskje det kunne være en idé for «rødt-kjøtt-haterne» å starte med å alliere seg med landbruket framfor å snakke ned norsk landbruk, og heller skape forbrukermakt mot den lite bærekraftige kjøttimporten og handelsavtaler som undergraver klimaarbeidet. Vi kan tåle tomme kjøtthyller innimellom, men vi bør ikke tåle hets mot norsk produksjon samtidig med at vi godtar import av samme varetype.

Einar Moe, Øyer