Dugnadsånd på sitt beste

Branntragedie: Frivillige fortjener en stor takk for innsatsen de viste i Musdal.

Branntragedie: Frivillige fortjener en stor takk for innsatsen de viste i Musdal. Foto:

DEL

GD MENER
Hele bygda strømmet til da to fjøs sto i full fyr i Musdal. To snarrådige naboer oppdaget at det brant. De løp inn til grisene for å prøve å få dem ut av fjøsene. Med flammer og røyk rundt seg måtte de etter hvert evakuere, da taket begynte å rase sammen. En heltemodig innsats.

De to fikk raskt hjelp av flere sambygdinger på Tretten. Mens brannvesenet tok seg av flammene, holdt frivillige opp gjerder slik at grisene holdt seg borte fra brannen. Der gjerdene ikke strakk til, stilte frivillige seg opp på linje for å forme en menneskelig inngjerding. Det myldret av folk i Musdalsvegen og tretlinger kom langveisfra for å hjelpe og støtte hverandre gjennom de dramatiske kveldstimene.

Dette er dugnadsånd på sitt aller beste. Bærebjelken i den norske dugnadstradisjonen er et lokalt fellesskap. På Tretten bekrefter innbyggerne at bygdemiljøet preges av nettopp det. Et samhold hvor bøndene kom løpende med hansker på hendene for å trå til. Et sterkt og rørende bånd viste seg på jordet i Musdal.

Innsatsen til treslingene imponerer, varmer og gir håp

Dugnad i bondesamfunnet skulle sikre et lokalsamfunn mot kriser og sesongendringer som røft vær, sykdom og tøffe vintre. Vårt forhold til dugnad har endret seg i takt med utviklingen av foreningslivet og velferdssamfunnet. Men selv om vi i dag ikke er like avhengige av hverandre, viser brannen i Musdalsvegen at når krisen virkelig oppstår, stiller lokalsamfunnet opp.

En slik dugnadsinnsats er med på å styrke fellesskapet. Sterke sambygdinger som bryr seg er nødvendig også i tida framover. En gårdbruker har mistet to fjøs og mange hundre griser. Bolighuset ble så vidt reddet fra flammenes rov. Å reise seg igjen etter en så tragisk hendelse, er en krevende oppgave. Innsatsen til treslingene imponerer, varmer og gir håp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags