Gå til sidens hovedinnhold

Dynamisk næringsutvikling i Lillehammer-regionen de siste tiårene

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I en tidligere kronikk listet jeg opp en del sentrale utviklingstrekk; bedrifter som er flyttet, nedlagt, lagt på seg – eller kommet til. Her beskriver jeg utviklingen i de sentrale næringsområdene.

Lillehammer Bryggeri og Mesna Bruk
Opprinnelig var det vel her ca. 500 arbeidsplasser. I dag opplyser Anne Marie Aalstad Laksoo i Smedvig Eiendom at det er 1200 arbeidsplasser på samme område. Det er topp kvalitet på både næringslokaler og boliger. Dette er meget viktige bidrag til 10-minuttersbyen Lillehammer. Lillehammer har en av landets triveligste gågater i sentrum, utviklet av politikerne i byen – i balanse med Strandtorget.

Sten og Strøm
Her arbeidet det en del personer. På Tyrili, i konsulentselskaper og hos Fabrikken arbeider det langt flere. Hele området framstår som oppgradert og friskt. Naboen, Lurhaugen, er et fantastisk utviklingsområde

Nordre Ål (Kongresshallen) og Smestadmoen
Her var det noen får arbeidsplasser. Nå finnes det flere store og vitale næringsbygg med mange arbeidsplasser her. I tillegg arbeider det mange hundre hos Statens vegvesen Øst, inkludert suksessen Nasjonale turistveger. Nå kommer det også ny brannstasjon for hele regionen i området.

Storhove – Hovemoen
Det er ikke så mange tiår siden det var ca. 350 studenter og et 50-talls ansatte. Her har det vært en tidobling av antall studenter, i tillegg til de studentene som hører under Senter for livslang læring. Forskningsmiljøene har også styrket seg betydelig, ikke minst med etableringen av NINA – avd. Lillehammer. Forskningsparken er også kommet til. Her finnes det også dynamiske naboer, med omsetning på over 1 milliard per år som SWIX og Gausdal Landhandleri. Studentsamskipnaden i Innlandet (SINN) har også en hovedadministrasjon her og på Smestadmoen og i Gjøvik. Dette er en betydelig virksomhet.

Norges Bank – Kinoen – Kunstmuseet
I Norges Bank arbeidet det noen få bankfunksjonærer. Nå er bygget fylt opp av filmselskaper, ikke minst innen manus, filmmusikk og etterarbeid på filmproduksjoner – der miksekinoen står i en særstilling nasjonalt. Lillehammer er virkelig satt på filmkartet, også innad i bransjen og hos de nasjonale høyere utdanningene. Kinoen, Kunstmuseet og de nye, og veldig populære private utdanningene innen kreative næringer, Create og LIMPI, er også eksempler på byens dynamiske vekst.

Det gamle meieriet/Texaco-stasjonen, som var nordnorsk fiskerestaurant under OL i 94 er blitt byens flotte bibliotek, og huser nå det meget vellykkede Litteraturhuset og er base for UNESCO Litteraturbyen!

Kartongen
Her arbeidet det ca. 360 personer før nedtrapping og nedleggelse. Stadig større andeler av bygningsmassen tas nå i bruk. Ikke minst Strandtorget – der Lillehammer er en av de får byene i Norge, som har maktet å finne en balanse mellom handelen her og i Lillehammer Sentrum. Det arbeider i dag mellom 700 og 800 personer på området, ifølge Erik Skjellerud på Strandtorget.

Museene
Museene har en veldig positiv utvikling. På Maihaugen er det flere sterke fagmiljøer, noen av dem vet folk kanskje ikke om; IKT-service for norske museer og Norsk Håndverksinstitutt. Kunstmuseet er ett av de få museer det refereres til i hovedstadspressen, utenom museer i storbyene. Både Aulestad, Bjerkebæk og Kunstmuseet har fått viktige oppgraderinger de senere år. Norsk Kjøretøyhistorisk Museum ble omsider flyttet til Hunderfossen, og styrker nå attraksjonskraften til Norsk vegmuseum og Hunderfossen Familiepark, som også er i stadig dynamisk utvikling. Maihaugen fornyer seg – sist med satsinga Ljos (Sammen med Bright Lillehammer) og vekker nasjonal oppmerksomhet.

Fåberg
Den store motoren er Cyberforsvaret, som har sitt hovedkontor på Jørstadmoen, og Jorekstad. Ellers mest kjent for MENT, i den gamle skifabrikken og det nasjonale testmiljøet til Telenor Mobil, og det spennende miljøet til Agrossist, i de gamle lokalene til S-laget. Ellers finnes det store lagerfasiliteter her.

Søre Ål
Også her er det dynamisk utvikling. Ikke minst hos Bright Lillehammer, Skogli Helse- og rehabiliteringssenter og suksessen GLØR, for å nevne de viktigste.

Vingrom
De godt etablerte holder stand også her som Owren og Euroskilt.

Gausdal
Gausdal – Bruvoll Bruk har stadig strategiske nyinvesteringer, Pretre og en fantastisk utvikling innen hyttenæringen, med mange gasellebedrifter finnes i Gausdal. Her finnes også det innovasjonsdrevne Q-meieriet og det spennende miljøet på Gausdal videregående skole Pierre de Coubertin.

Øyer – Ringebu
Her finnes eventyret Alpinco, som eier Hafjell og Kvitfjell, hvorav førstnevnte ble solgt til banken for 1 krone. Det pågår en enorm kompetanseutvikling og verdiskaping. Dette er en av hovedmotorene i regionen. Når det gjelder hoteller har en imponerende innsats berget Scandic, det er stadig utvikling hos Nermo Hotel, Mosetertoppen og Pellestova. I tillegg har Øyer eventyret Tine Tretten.

Hyttebygging – treforedling
Dette er vel selveste eventyret. Hvem ville spådd denne utviklingen da banken fikk kjøpt Hafjell AS av staten for 1 krone, og de første kjøpte seg noen rimelige hytter ved foten av alpinbakken. For ikke å snakke om etterbruken i Kvitfjell. Dette har blant annet vært med på å gi fenomenale muligheter for allerede nevnte bedrifter i regionen, for arkitekter, ingeniørselskaper, design- og interiørselskaper, anleggsmaskinselskaper, hytteutviklere og hytteselgere, og en stor bredde av selskaper innen ulike typer hytteservice.

Bjørn Nørstegård, Lillehammer