Funnet etter to uker i fjellet

GJENSYNSGLEDE: Øyvind og Berit Myrvold hadde lett etter sveitserstøveren «Sweissi» i nesten to uker, og var i ferd med å gi opp håpet. Natt til tirsdag kom hunden endelig til rette igjen – 15 kilometer fra der hun forsvant.Foto: Rune René Kristiansen

GJENSYNSGLEDE: Øyvind og Berit Myrvold hadde lett etter sveitserstøveren «Sweissi» i nesten to uker, og var i ferd med å gi opp håpet. Natt til tirsdag kom hunden endelig til rette igjen – 15 kilometer fra der hun forsvant. Foto: Rune René Kristiansen

Artikkelen er over 4 år gammel

Øyvind og Berit Myrvold var i ferd med å gi opp håpet. Så kom telefonen om at noen hadde sett sveitserstøveren «Sweissi» 13 døgn etter at hun forsvant på Nordseter.

DEL

LILLEHAMMER: – De som hadde sett henne, mente at det heller sto om timer enn dager for å få tak i hunden i live, så vi kastet oss rundt, og fikk med oss noen venner til å reise inn og gå manngard etter henne, forteller Berit Myrvold.

Det var under harejakt onsdag 5. oktober at «Sweissi» forsvant.

– Hun hadde gått i harelos, men mistet den igjen, så det ble stille. Vi så på GPS-en at hun var på vei i rett linje mot Nevelfjell, men så mistet vi signalet.

Øyvind Myrvold la i vei mot toppen i håp om å få tilbake signalet, men innen han kom fram, var hunden borte.

– Hun hadde antakelig tatt ut en elg eller noe slikt, og fulgt etter den, mener han.

Har lett hver dag i to uker

Harejakten ble avblåst til fordel for leteaksjon etter hunden, men uten hell. I løpet av det første døgnet gikk også GPS-halsbåndet tomt for batteri, så de kunne ikke bruke det til å finne hinden heller.

– Foreldrene til Øyvind har hytte på Sjusjøen, og vi flyttet opp dit for å være nærmere Nordseter mens vi lette etter henne. Den første uka lette vi så lenge det var lyst, og de siste dagene har vi vært ute både på morgenen og ettermiddagen for å se etter henne, forteller Berit Myrvold.

I nesten to uker pågikk letingen uten resultater, til jegere fra Aspelund jaktlag kom over «Sweissi» i området Hynnlia/Skolldalen helt øst i Øyerfjellet - 15 kilometer i luftlinje fra der hunden forsvant.

– De hadde ikke klart å lokke henne til seg. Det er egentlig ikke så rart, for hun viser liten interesse for både folk og andre hunder «på bortebane», sier Øyvind Myrvold.

Gjensynsglede

Paret ringte rundt til noen venner, og i løpet av mandag kveld var de fem stykker som gikk manngard etter hunden i området der hun sist var sett. Like før midnatt mandag ble letingen kronet med hell:

– Plutselig kom hun fram i sporene bak meg. Vi var litt spente på om hun hadde blitt sky på oss også, men da vi så hverandre var det ingen tvil - da ble det gjensynsglede!

«Sweissi» lusker ut av kurven sin for å hilse på GD, men legger seg raskt ned for å sove igjen.

– Vi var veldig spente på hvilken forfatning vi ville finne henne i, men hun virker ikke så svak som elgjegerne mente - selv om hun nok ikke hadde tålt mer enn en dag eller to til alene i fjellet, mener Berit Myrvold.

Det kan stemme, for ifølge badevekta, har «Sweissi» mistet nesten en fjerdedel av kroppsvekta - fra 20 til 15 1/2 kilo, og ribbeina vises tydelig under pelsen på henne.

– Hun er fryktelig tynn nå, men hun var glad for å komme hjem, og blikket hennes er våkent, så vi tror det går bra med henne.

Snart pensjonist

Nå vurderer de om de skal pensjonere hunden fra harejakt.

– Hun er 11 år gammel, så det spørs om dette var siste høsten uansett. Vi har en valp på fire måneder av samme rase også, så vi er forberedt på at hun snart er for gammel, Men så er hun jo frisk og i god form i forhold til alderen. Bare hun kommer seg i form igjen, så blir det nok et par jaktturer til på henne, sier Øyvind Myrvold.

Artikkeltags