Suksess i Tour de France – nå venter VM på hjemmebane

Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) snakker med pressen utenfor lagbussen tidligere i år.

Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) snakker med pressen utenfor lagbussen tidligere i år. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lovordene har vært mange om Edvald Boasson Hagen de siste dagene.

DEL

Etter en flott tour i Frankrike, med seier på den 19. etappen og flere pallplasseringer underveis, har mange ryttere og sportsdirektører latt seg begeistre av Edvald Boasson Hagens "comeback" i Tour de France. Etter at han strålte med to etappeseiere i 2011 skulle det ta seks år før han igjen kunne triumfere i det franske etapperittet.

– Positiv utviklingskurve

Nåværende sportsdirektør i det norske sykkellaget Joker Icopal, Gino Van Oudenhove, som også var sportsdirektør da Edvald Boasson Hagen syklet for det samme laget fram til 2008 (laget het da Team Maxbo-Bianchi) sier til procycling.no at han har sett en gradvis positiv utviklingskurve hos rudsbygdingen.

– Det har foregått sakte, men sikkert. Man har kunne se signalene hele veien. Tegn på at Edvald var tilbake på nivået han hadde før han gikk til Team Sky. Jeg synes du så det allerede under klassikerne. Der satt han godt plassert inn i de strategisk viktige bakkene. Prosessen har tatt tid, men nå har han klart å lande det. Han er tilbake som den ryttertypen som passer ham aller best.

Han trekker dessuten fram at han mener overgangen fra Team Sky til Dimension Data har gjort godt for 30-åringen.

– Var utslitt

Det samme sier den tidligere spurteren Robbie McEwen, som selv står med 12 etappeseiere i Tour de France, i et intervju med NRK.

– Da han kom fra Sky, var det som han var utslitt av oppholdet der. Han ble brukt som en superhjelper, for han var ikke den samme kraftfulle rytteren. Nå er han tilbake på det nivået han var da han startet som proff. Han er tilbake på sitt beste.

Reddet laget

Douglas Ryder, som er teamsjef i Boasson Hagens nåværende lag, Dimension Data, er også full av lovord om nordmannen i et annet intervju.

– Dette er tredje året hans på laget vårt. Vi har sett talentet og potensialet hans. Han er en snill fyr som jobber hardt og tror på seg selv. I vårt lag får han mulighetene som han ikke har fått før. Han var skuffet over klassikerne i år. Og ville virkelig ha et godt Tour de France. Da Mark (Cavendish journ. anm.) krasjet, sa jeg til Edvald at dette var hans sjanse, sa Ryder til procycling.no.

Og nordmannen skuffet som kjent ikke, men vant den 19. etappen i ensom majestet og sørget dermed også for at laget fikk sin etterlengtede etappeseier. Å kunne reise hjem med minst en etappeseier i bagasjen har en enorm betydning for et World Tour-lag som Dimension Data.

Kapteinsrolle i VM

I et intervju med TV2 etter målpasseringen på Champs-Élysées søndag fortalte Edvald at det nå skulle bli godt å ta det litt med ro i en kort periode. Det neste virkelig store målet blir VM i Bergen

– Nå gleder jeg meg til å komme hjem og slappe av litt. Det skal bli godt å slippe helikopter i ørene og fullt mediakjør hele dagen.

Ifølge TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad vil Edvald Boasson Hagen være det soleklare førstevalget i en kapteinsrolle for det norske laget under VM i Bergen i september.

– Ut fra løypeprofilen og det som har skjedd hittil i år, så er Boasson Hagen den klare nummer én i det norske laget, sier Kaggestad til sin egen kanal.

Artikkeltags