Gå til sidens hovedinnhold

Ei annerledes våronn

Artikkelen er over 1 år gammel

AKTUELT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det blir ei våronn utenom det vanlige i år. Naturen går sin vante gang, med alt fra lamming til såing.

Men i år vil norsk landbruk møte nye utfordringer som følge av at koronaviruset har satt så godt som hele verden i en form for unntakstilstand.

Som politikere er det vårt ansvar å legge mest mulig til rette for at norsk matproduksjon kan fortsette som før, at det ikke går ut over forbrukeren og at staten sørger for at ikke landbruket sitter igjen med regningen alene.

Sesongarbeidere: En av utfordringene som tidlig meldte seg var at dagens innreiserestriksjoner, som er satt opp for å minske koronasmitte mellom land, forhindrer sesongarbeidere fra å komme og arbeide i norske åkre og veksthus.

Jeg problematiserte dette i Nationen tidlig i prosessen og la vekt på viktigheten av å være løsningsorientert.

Nylig gikk justisminister Monica Mæland ut og meldte at myndighetene ville åpne for at sesongarbeidere skulle få komme til landet for å arbeide.

Tiltaket var et resultat av de mange bøndene som har meldt ifra om hvilken krisetilstand norsk landbruk kan havne, eller har havnet i, og de politikerne som har vært med på å legge press i denne saken.

Så lenge karantenereglene gjelder er dette et positivt tiltak fra regjeringen. Jeg vil understreke viktigheten av at endringen bør omfatte sesongarbeidere med erfaring.

Det er ikke alt man kan sette hvem som helst til å gjøre, så i dette unntaket bør man først og fremst prioritere de som har gjort det før og kan arbeidsoppgavene.

Samspill: Når hele samfunnet stenges ned i ukesvis, sier det seg selv at de utfordringene som kommer, ikke løses ved en «quick fix».

Landbruket kommer trolig til å ha et stort behov for arbeidskraft også selv om det åpnes for at sesongarbeidere får slippe inn.

Koronakrisen har resultert i mange arbeidsledige og flere studenter som ikke får dratt på utveksling dit de skulle. Disse bør kobles til norsk landbruk. Permitterte trenger jobb og landbruket trenger folk.

Departementet bør ta initiativ til å organisere en interaktiv møteplass for arbeidsledige og studenter som kan melde seg til «tjeneste».

Arbeidskraften kan så fordeles til de forskjellige gårdene og veksthusene som har behov for arbeidskraft i plantesesongen i første omgang. Disse bør selvsagt slippe å miste dagpengene.

Landbruket skal ikke stå alene: En åpenbar barriere for å skaffe nok arbeidskraft innenlands er at lønnsnivået for nordmenn er høyere enn for sesongarbeidere fra utlandet.

Et mulig tiltak i en eventuell krisepakke er at staten sper på lønnen til norske sesongarbeidere. Da slipper landbruket like dramatiske utgiftsøkninger, sesongarbeiderne får gode lønnsvilkår, og den norske forbrukeren blir minimalt skadelidende.

Dette er utgifter landbruket ikke skal måtte stå for alene.

Forslaget går ut på at man kan gi sesongarbeid en høyere lønn enn det som er normalt, samtidig som man beholder dagpengene.

Flere partier er blitt utfordret på forslaget. Både Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet og Nils Kristen Sandtrøen i Arbeiderpartiet har begge uttalt til Nationen at de skal vurdere forslaget fra Frp.

At matproduksjonen går som normalt er helt grunnleggende for samfunnet. Derfor er det positivt at Stortinget og regjeringen samarbeider godt i disse ekstraordinære tider.

Partipolitikk står ikke lengst fremst i pannebrasken akkurat nå. Vi er alle opptatt av å finne de beste løsningene for å trygge norske innbyggere, næringsliv og landbruk.

Innen landbrukssektoren haster det, for naturen går sin gang og venter ikke.

Og mat må vi ha.

Morten Ørsal Johansen, stortingsrepr. (Frp), Oppland