Ei geit er i hvert fall langt triveligere enn en kantklipper!

KLAR TIL Å ARBEIDE: Ivar Sylte, Trond Klaape og Pål Glomstad står bak Ryddegeita, et nytt firma som satser på utleie av geiter til bønder og andre som trenger hjelp til å bli kvitt buskas og kratt.

KLAR TIL Å ARBEIDE: Ivar Sylte, Trond Klaape og Pål Glomstad står bak Ryddegeita, et nytt firma som satser på utleie av geiter til bønder og andre som trenger hjelp til å bli kvitt buskas og kratt. Foto:

Av
DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Færre gårdsbruk og en stor nedgang i beitedyr sørger for at det norske kulturlandskapet gror igjen. Der hvor vi før hadde åpne sletter, luftige skråninger og flotte utsiktspunkter, finner vi i dag kratt, gras og ofte også større trær. Sjøl rundt om i Gudbrandsdalen, hvor landbruket fortsatt står rimelig sterkt, sliter vi med gjengroing.

Og dette er ikke bare et problem for folk som ønsker det mer åpent rundt seg. Forvitringa av kulturlandskapet går også utover artsmangfoldet i naturen.

Det har vært mange diskusjoner og tiltak for å opprettholde kulturlandskapet. Direktorater og fylkesmenn er blant dem som har bidratt med pengestøtte, og vi har sett flere holdnings- og informasjonskampanjer de senere åra.

Nå vil de tre kameratene Ivar Sylte, Trond Klaape og Pål Glomstad slå et slag for kulturlandskapet på sin måte, nemlig gjennom utleie av geiter. «Ingen er flinkere til å rydde buskas, kvist og kvast enn geiter», sa kameratene da GD omtalte oppstarten av det nye firmaet Ryddegeita.

Opptil 100 geiter vil bli satt i utleie til våren, klare til å spise seg mette på nedgrodd kulturlandskap rundt om i dalen. Mange bekker små gjør en stor å, heter det. Så sjøl om ikke utleiegeiter alene vil redde landet vårt fra gjengroing, så er dette et kreativt og godt påfunn.

I en tid hvor motorsager og forskjellige klippere brukes jevnlig av de fleste av oss for å holde tilveksten på avstand, vil geitene ikke bare være et miljøvennlig, men også et hyggelig alternativ.

Det fine med konseptet er at geitene kan brukes til både større og mindre oppdrag, og vi vet jo fra før at disse elegante dyrene tar seg fram de fleste steder! Kamerattrioen bak det nye konseptet driver alle i landbruket sjøl. Og det vil de nok fortsette med, for det skal en del geiter og utleiedøgn til før dette blir big business.

Likevel: Det er tøft at noen prøver noe nytt! Og dersom Ryddegeita ikke bare kan bidra til å fjerne busker og kratt, men også tilføre skilling til gründernes lommebøker, så er det fint. Folk i landbruket trenger ofte ei attåtnæring, og denne er både relevant og spennende.

Sjøl flyttet jeg i sommer inn på en eiendom i Øyer hvor vi allerede har hatt et par omganger med kantklipperen. Jeg er slett ikke fremmed for å teste ei geit neste år!

Tom Martin Kj. Hartviksen

Ansv. redaktør i GD

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken