Ekspert: – Slutt å mate fuglene etter påske

En kjøttmeis har funnet seg litt nøttesnadder. Men bør vi fortsette å mate fuglene nå som våren kommer?

En kjøttmeis har funnet seg litt nøttesnadder. Men bør vi fortsette å mate fuglene nå som våren kommer? Foto:

Av

– I Sør-Norge bør man slutte å mate fuglene etter påske, sier fugleekspert Tore Slagsvold. Mates de etter det, kan det gjøre mer skade enn godt, mener han.

DEL

Problemet er at fuglene kan tro det er nok mat i naturen og begynner å hekke for tidlig, skriver NRK.

– Da kan de legge egg mye tidligere enn de bør, slik at når ungene klekker, er det snø, dårlig vær og ikke noe særlig larveutvikling, sier fugleekspert Tore Slagsvold, professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

– Vi må liksom ikke trigge fuglene til å starte før de egentlig finner på det selv. Ved å gi dem mat, bidrar vi til det, forklarer han.

Fuglehjelpen er uenig

Å mate fugler om vinteren er positivt, men så fort våren kommer, bør det stoppes, mener han. Derfor kan folk nord i landet fortsette noen uker til.

Det er imidlertid delte meninger om fuglemating. Organisasjonen Fuglehjelpen anbefaler at man mater fuglene hele året for å bidra til at de holder seg friske og sterkere.

– Ingen fare

– Mange er av den oppfatning at fugler må «lære seg å finne mat selv» når våren kommer, men dette er noe fuglene gjør uansett, skriver Fuglehjelpen på sine nettsider.

Foreningen mener det ikke er noen fare for at fuglene blir bortskjemte, og at ekstra mat fra mennesker tvert imot vil være en fordel. Særlig viser de til at trekkfugler kan være sultne og utmattede når de kommer tilbake til nordlige trakter om våren.


Artikkeltags