En æra er over. Siv Jensen har varslet nominasjonskomiteen i Oslo Frp at hun ikke ønsker gjenvalg til Stortinget. Partiets valgkomité har fått beskjed om å finne en ny leder på landsmøtet i mai, og hun peker samtidig på Sylvi Listhaug som den som bør overta.

Siv Jensen vil først og fremst bli husket som partilederen som tok Frp inn i regjering. I hele sju år var hun Erna Solbergs finansminister. Hun gjorde sin siste ordentlige rampestrek da hun følelsesladet takket velgerne med et høylytt «Morna Jens» etter valgseieren i 2013. Og hun er ganske så skikkelig når hun går ut av dette og samtidig sier at hun nok kunne vært litt rausere med Stoltenberg den gangen.

I løpet av to stortingsperioder gjorde Jensen Frp stuerent. Samtidig ble omkostningene for store, ved at oppslutningen om partiet falt. For et drøyt år siden ble slitasjen for stor. Det politiske samboerskapet og avhengigheten til de små sentrumspartiene, kunne ikke vare. Livet som partileder ble selvsagt ikke lettere av at det gjentatte ganger måtte ryddes og vaskes etter partikolleger som kom i offentlighetens søkelys som følge av utenompolitiske krumspring.

Ute av regjeringen har ikke Jensen klart å gjenvinne tapte velgere. Det er vanskelig ikke å tenke at dette rett og slett ble for slitsomt, og at det ble vanskelig å mobilisere de kreftene som trengs for igjen å gjøre Frp mektig.

Så peker hun altså på Sylvi Listhaug som den som skal bære arven videre. Jensen sier hun «har gitt partiet et råd», men sier samtidig at hun er ydmyk overfor det faktum at det er partiets landsmøte som bestemmer. Det er ryddig å forholde seg til formalitetene. Samtidig er det litt oppsiktsvekkende at Jensen, langt på veg velger sin egen etterfølger. Det er stemning for duoen Listhaug/Solvik Olsen i partiet. Jensen hadde gjort de to en tjeneste ved å la dem bli båret fram av denne stemningen, framfor å bli utpekt av dronningen.

Jensen har vært stortingsrepresentant for Oslo siden 1. oktober 1997. Kollegers respekt vant hun lenge før hun i 2013 satte beina i Regjeringskvartalet. Lederegenskapene ble stemplet som mer enn gode nok også av politiske motstandere nær sagt fra første stund i rikspolitikken.

Inntil denne torsdagen har hun vært selvskreven listetopp for partiet i hovedstaden. Hun har tronet øverst på den lista forgjengeren Carl I. Hagen ganske så intenst forsøker å ta 3.-plassen på.

Når Siv Jensen langt på veg avgjør partiets ledervalg i god tid før landsmøtet i mai, er det spennende å se hvilken plass både gamle travere og andre vil ta i manesjen. Carl I. Hagen har gått igjen som et spøkelse i Frp. Han har uttrykt seg om både parti og politikk på måter som ville være helt fremmed for andre avgåtte politikere. Nå må en påtroppende leder ganske så raskt si hvor skapet skal stå, hvis ikke Frp igjen først og fremst skal bli Carl I. Hagens parti.