Gå til sidens hovedinnhold

En hevnakt mot Ap?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Historiefortelleren i Gull og Gråstein, Sigurd Rønningens omskriving av folkeeventyret «De tre Bukkene Bruse» bidrar bare til å vanære folkeeventyret til Peter Christen Asbjørnsen, og faller vagværer og innbyggerne i omliggende bygder tungt for brystet!

Alle har rett til å stille spørsmål i et åpent demokrati, og det er vel og bra. Men her skinner det tydelig i gjennom at det er en hevnakt til Ap som driver vondskapen til et lavmål. Der innflytter Rønningen skriver om «politisk innavl» om sine sambygdinger. Det er dårlig «kotyme» å ture frem som en partisk propagandamaskin (for hvilket parti er ukjent). Med en tydelig bitter og personlig vendetta mot partiet som han var medlem av.

Som regionrådsmedlem for Sp fra Sel kommune, har jeg store problemer med å kjenne meg igjen i Rønningens eventyrfortelling. Det er uvanlig av en journalist å starte saken på Facebook, og slenge ut konspirasjonsteorier med beskyldninger og sterke personangrep. Rønningen tydeligvis har sett som sitt… «kall»… å rydde opp i dette, nå midt i valgkampen. Det ville vært mer naturlig for en journalistutdannet person å rette denne saken til regionrådet, der nestleder Mariann Skotte ville bringe saken til rette instans.

Det er ikke ordfører alene som tilsetter rådmann, men kommunestyret. Det er ikke leder av regionrådet som alene tilsetter administrativ daglige leder, men arbeidsutvalget. I dette tilfellet ble også regionrådet tatt inn i drøftingene. Protokollen er tilgjengelig. Og en ordfører som ikke er på valg, er ikke fratatt muligheten til å søke arbeid i regionen.

Rønningen beskriver selv reaksjonene på Facebook som «lynsjemobb». Rønningens usaklighet skaper unison harme i Vågå, som reagerer kraftig på trakassering og usanne beskyldninger mot meddebattanter på Facebook. Der lokale politikere og regionrådet i Nord-Gudbrandsdal beskyldes for å være korrupte, og administrativ leder Frode Damstuen blir beskyldt for å drive med korrupt virksomhet.

Rønningen må minst ta mål av seg til å være bedre enn allviteren «Aristoteles». Aristoteles gikk i skole hos Platon og var en lærd mann som ikke drev med konspirasjonsteorier.

Hadde saken vært framstilt på en saklig og god måte, så kunne den høstet respekt og forståelse i lokalsamfunnet. Men ikke slik som nå, med edder og galle.

Hvis Rønningen skal unngå å bli oppfattet som en «sjarlatan», vil jeg tro at han har en «ørkenvandring» igjen å gå. Rønningens retorikk mangler fullstendig Aristoteles’ ide om den «gylne middelvei», fornuft, logikk og etikk.


Håper denne selvoppnevnte forståelse av hva som er rett og galt i verden ikke fører til at han bli boende i en bygd «omgitt av fiender». Da kreves det mer. Det får meg til å tenke på Dr. Faust som lærd «sjarlatan» i sin sjelekamp ga seg ut for å være kyndig i magi, etter å ha solgt sin sjel til djevelen for å få overnaturlige evner. Jeg vil håpe for Rønningens del at han i fortsettelsen viser bygdefolket mer respekt og verdighet.

Erling Lusæter, Heidal, kommunestyrerpr.(Sp) og medlem av Regionrådet