Da korona brøt ut for over et år siden, skapte det stor usikkerhet. Mange fryktet for arbeidsplassen sin. Ville nordmenn slutte å handle inn til bolig og hytter? Ville vi sette hyttedrømmen på vent?

Da reiseforbudet, hjemmekontor og brakkesyken bredte seg utover det store land, innså mange at noe måtte gjøres. Vi begynte å pusse opp. Aldri før har nordmenn kastet så mye som det siste året. 449 kilo per innbygger er ny rekord.

Det siste året har mange oppgradert hjemmet sitt, hagen og hytta. Mange har ikke minst kjøpt seg ny hytte. Hytteutbyggerne er de store koronavinnerne. I Gudbrandsdalen har Tinde Gruppen feiret milliardomsetning for første gang. 42 prosent flere hytter har blitt bygget her i landet første halvdel i år sammenlignet med i fjor.

Etterspørselen etter trevarer er stor. Det merker Gausdal Bruvoll. I starten av koronautbruddet fryktet også de at salget ville stupe. Derimot har salget gått rett til værs. Over et år med byggefest, for lite trelast på verdensbasis og mangel på tørkekapasitet er noen av årsakene til at prisen på trevarene stiger og stiger. Dette får igjen konsekvenser for både privatpersoner, men også for større utbyggingsprosjekter som Gudbrandsdal Slakteri.

Gausdal Bruvoll kunne tjent stort på å selge til utlandet. Heldigvis prioriterer bedriften det norske markedet. De rasjonerer ut til faste kunder og må si nei til nye store kunder hver dag. Skal lokale utbyggere og byggefirmaer bestå, er de avhengig av å få levert varene. Gausdal Bruvoll håper trelastmarkedet blir mer normalt neste vår. Både bedrifter og privatpersoner må fortsatt belage seg på høye priser. Det kan påvirke utbyggingstempoet og bør være en påminnelse om hvor viktig norsk tre er for landets verdiskaping.