Gå til sidens hovedinnhold

En Peer til å bli begeistret av

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Birgit Skarstein er årets «Peer Gynt». Skarstein føyer seg inn i en rekke av idrettsutøvere blant historiens vinnere av denne hederen. I denne rekken er hun en av de aller viktigste. Gjennom et helt tiår har hun delt den beinharde kampen for å flytte grenser med et stort TV-publikum. Cato Zahl Pedersen ga oss store øyeblikk og la de første byggesteinene for norsk paraidrett. Birgit Skarstein er barn av en annen medietid. Hun gir oss hele livet.

Helt siden hun slet seg fram i vanskelig terreng sammen med Lars Monsen, har Skarstein vært en del av norsk TV- og idrettshverdag. Like lenge har hun brukt krefter og bygget ny styrke. Selvsagt fordi dette ble hennes karriere. Men åpenbart også fordi hun ser at det hun gjør er viktig for så mange. Skarstein har reist seg etter utmattelsene, i visshet om at det hun presterer også gjør oss som tilskuere litt klokere.

Det Birgit Skarstein presterer, gjør oss litt klokere

Årets Peer Gynt stevne kunne knapt fått en bedre prisvinner å feire enn nettopp Skarstein. Braksuksessen for «Peer Gynt» ved Gålåvatnet i 2019 ble etterfulgt av den elendigheten som har rammet nesten hele det norske kulturlivet så hardt. Peer har holdt seg flytende både gjennom pandemien og den politiske debatten om statlig medfinansiering. Endelig skal han igjen opp av vannet.

Denne sommeren gjenopplives de gode møtene. Frøningene inviterer til nye uttrykk og nye inntrykk, og til nytt liv for et fellesskap som har vært satt på vent. Alle som i løpet av de hektiske sommerdagene skal by oss på opplevelser fra de mange scenene, har helt sikkert enorme forventninger til igjen å få møte et publikum på skikkelig vis. Det trofaste Peer-publikum har brukt de mange sterke minnene til å bygge opp forventninger om noe enda større. Ellen Horn og de andre skal gjøre som Birgit Skarstein. De skal flytte grenser. De skal vise oss at det umulige likevel er mulig.