Gå til sidens hovedinnhold

Endelig får vintersportsbyen være akkurat det!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vintersportsbyen Lillehammer er endelig i ferd med å våkne etter pandemidvale. Etter omfattende høst- og vinterpermitteringer fra byens mange reiselivsbedrifter i fjor, ser vi nå at verden normaliseres, også i Lillehammer. Novembermørket har senket seg, og nå prates det igjen på mange språk i gågata og hotellene er igjen fulle av idrettsutøvere fra hele verden.

Som vanlig er det aktiviteten i bob og akebanen ved Hunderfossen som bringer de første utøverne med følge til Lillehammer, og i GD 19/11 uttaler jurypresidenten for Europacup i bob, Gatis Güts, følgende: «Hele bob-familien hadde flotte dager med trening og løp i bob- og akebanen på Lillehammer. De var begeistret for å være tilbake i denne fine banen og for å jobbe med de lokale arrangørene som er lidenskapelige og legger mye innsats for å være vertskap for vårt arrangement.» Slike uttalelser liker vi! Europacupaktiviteten i bob i bob og akebanen pågikk i 16 dager. Omregnet til gjestedøgn nærmer vi oss 3000 overnattinger, og det før vinteren får tak!

Samtidig ble det på Stampesletta arrangert 4-nasjoners internasjonal U20 turnering i hockey. Vi er i gang!

Som en del av julegateåpningen markerte en flaggborg med 26 nasjoner åpningen av EM i Curling. Håkons Hall og Ungdomshallen har i løpet av noen dager blitt omgjort til internasjonale Curlingarenaer og skal være vertskap for nesten 200 Curlingkamper i løpet av 8 konkurransedager. Dette betyr igjen at hotellene er fulle av internasjonale idrettsutøvere. Curling EM gir i sum 4500 overnattinger.

Alt dette har blitt gjennomført før vi i desember ønsker den internasjonale skifamilien velkommen til Lillehammer. World Cup-sirkuset kommer til Lillehammer bare få dager etter at EM i Curling avsluttes. Ikke mindre enn 12 verdenscupkonkurranser i langrenn, hopp og kombinert skal gjennomføres, og hotellene fylles igjen til randen!

Dette er den internasjonale menyen før sola snur!

Resten av vinteren skal gi oss ei lang rekke med store, stolte vinteridrettsøyeblikk rett utenfor stuedøra. Vi får i januar besøk av verdens beste parautøvere i World Para Snow Sports Championships, vi skal være vertskap for Raw Air i Lysgårdsbakkene. Og sist men ikke minst kommer X-Games til å gi oss vinterens mest spektakulære show, i Lillehammer!

Reiselivets ansatte har endelig travle dager og er i full jobb igjen! Det er mange som nyter godt av høst- og vintergjester i Lillehammer. Hotellene, restaurantene, busselskapene og handelsstanden og mange fler, kan igjen glede seg over at Nord-Europas ledende vinterdestinasjon igjen syder av aktivitet.

Så trekker alltid noen i tvil om det er riktig at vi legger til rette for vinteridretten, og om dette er noe vi skal koste på oss å være med å tilrettelegge for med kommunale penger. Mitt klare svar er et rungende ja! Og ikke bare på grunn av reiselivet, som selvsagt er viktig i seg selv. Det samholdet arrangementene skaper, den muligheten idrettslagene får til å gjøre en jobb sammen hvor de også tjener noen dugnadskroner, og de opplevelsene vi sitter igjen med som publikum og stolte Lillehamringer, gir oss overskudd på mange måter. Det er bare å glede seg!

Merethe Kjellberg, Lillehammer, gruppeleder for Ap i kommunestyret