Gå til sidens hovedinnhold

Endelig feirer vi normale hverdager

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Vi tar et nytt, langt skritt på vegen mot et samfunnsliv slik vi husker det fra før covid-19 traff oss for drøyt halvannet år siden. Vi går over i det som kalles «normal hverdag med økt beredskap». Vi tar tilbake de gamle møteplassene og omgangsformene. Vi kan feire at halvannet år med beinhard innsats er tilbakelagt.

Vi har god kontroll på smitten. Først og fremst fordi mange nok er vaksinert, og fordi helsevesenet dermed også vil være i stand til å håndtere eventuelle lokale utbrudd.

Gjenåpning betyr ikke fullstendig smittetrygghet, men at nasjonale tiltak skal erstattes av kommunale der det dukker opp utbrudd. Er det noe vi har lært, så er det at det raskt kan dukke opp situasjoner som krever tiltak. Nå blir det lenger mellom hver gang, og færre smittede blir alvorlig syke.

Vi kommer dessverre trolig også til å oppdage at personer som ikke lar seg vaksinere, eller som dropper andre dose, blir hull det store sikkerhetsnettet. Vågå kommune sliter med å motivere innbyggere i 50-årsalderen og yngre til å ta den siste sprøyta. Vågå er ikke alene om å møte denne formen for tilbakelenthet.

Vi hører og leser om folk som fortsatt isolerer seg av frykt for smitte. Vi vet at det alltid vil være noen som av ulike årsaker ikke kan vaksineres, og vi vet at vaksinen kan ha begrenset eller ingen effekt på andre. For disse ligger eneste håp om noenlunde normalitet i at så mange som mulig lar seg vaksinere. Hvis kommunene ikke lykkes med det, vil koronatrusselen for alltid prege hverdagen til utsatte grupper. Da gjelder ikke «normal hverdag» alle. Når vi har feiret vår nyvunne frihet de nærmeste dagene, bør vi samles om det siste skippertaket som kan gi noe av denne friheten til flere.