Enn om vi ikke kledde fjellet

UTBYGGING: Enn om vi ikke kledde fjellet med mer hyttebygging, skriver innsenderen,som tar til orde for at naturen skal få lov å ordne seg selv. Illustrasjonsfoto: Kari Utgaard.

UTBYGGING: Enn om vi ikke kledde fjellet med mer hyttebygging, skriver innsenderen,som tar til orde for at naturen skal få lov å ordne seg selv. Illustrasjonsfoto: Kari Utgaard. Foto:

Av
DEL

Leserinnlegg

"Enn om vi kledde fjellet", sier Bjørnson i romanen "Arne". Furua fikk med seg bjørka og deretter fulgte eineren og lyngen med, i følge romanen. Tida har gått, grana og oren har også fått innpass i fjellet nå. Beitedyra er borte, varmt og fuktig klima har sørget for at de polare vekstene etter istiden fortrenges av mer varmekjære vekster. Og det fortsetter.

Setrene er ikke setrer lenger. Setrene er blitt dyrkingsarealer for aktive bønder og rekreasjonsområder for folk flest. I seterhusene treffer du ikke gårsdagens strevsomme og trivelige budeier lenger.

Bjørnson skulle bare visst. Furua, bjørka, eineren og lyngen som krabbet seg oppover dalsidene har måttet vike for kommunenes kamp for å tilrettelegge arealer til fritidsboliger. Tomter graves, veier og grøfter for vann, kloakk og fiberkabler rydder bort trær, busker og lyng fra forfatterens tid. Ikke bare i skogs- og beiteområder, men også inne i setergrendenes bevaringsverdige kulturlandskap. Utbyggingen er i ferd med å "kle fjellet".

Slik er utviklingen. Men fortsatt står det heldigvis mange fjellområder, setergrender og urørte fjellvidder som vitner om Bjørnsons inspirasjon til "Arne".

Enn om vi ikke kledde fjellet, men begrenset utbyggingen til vedtatte kommunale arealplaner og lot naturen få lov til å ordne seg selv. Slik vår natur uten noen form for "hevd" har gjort i snart 10 000 år.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags