Er avgjørelsen om sykehusstruktur allerede tatt?

SYKEHUSSTRUKTUR: Samfunnsanalysen legges fram kun én måned før ny struktur presenteres.

SYKEHUSSTRUKTUR: Samfunnsanalysen legges fram kun én måned før ny struktur presenteres.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Mange venter på den mye omtalte samfunnsrapporten som skal legges fram før ny sykehusstruktur bestemmes. For to til tre uker siden startet omsider arbeidet med samfunnsanalysen. Den skal være klar innen utgangen av oktober. Det er kun én måned før hele rapporten om framtidig sykehusstruktur skal være klar. Det er vanskelig å forstå at noen få uker er nok tid til å innarbeide det samfunnsanalysen vil vise.

Tidsmangelen ble påpekt av ordførere under møtet i Politisk referansegruppe i Sykehuset Innlandet fredag. Flere av dem understreket hvor viktig samfunnsanalysen er. Analysen skal bidra til at ny sykehusstruktur også vurderes i lys av blant annet byutvikling, samferdsel, miljø og sysselsetting. Avgjørelsen om ny sykehusstruktur handler om mye mer enn behandlingstilbud. Ny sykehusstruktur vil påvirke hele Innlandet mange år fram i tid.

Helse Sør-Øst må vise at samfunnsanalysen ikke bare er et formelt grep for riktig prosess

Styrelederen i Helse Sør-Øst, Svein Gjedrem, har selv sagt at samfunnsanalysen skal være et bakgrunnsteppe for de valg som skal tas, også for valg av tomt for Mjøssykehuset. Det er på sin plass å spørre hvilken betydning samfunnsanalysen nå faktisk vil få. Er konklusjonen om ny struktur kommet lenger enn det som sies?

Både de som håper at samfunnsanalysen vil vise at dagens sykehusstruktur bør bestå, de som håper at analysen synliggjør at hovedsykehuset bør ligge i én by og de som ønsker sykehus ved Mjøsbrua, har store forventninger til analysen. Det spørs om noen av forventningene blir innfridd.

Nå må Helse Sør-Øst vise at samfunnsanalysen ikke bare er et formelt grep for riktig prosess. Samfunnsanalysen er svært viktig. Konsekvensene analysen peker på, må ikke forbli kloke ord i et dokument men raskt inkluderes i avgjørelsen om ny sykehusstruktur.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken