Gå til sidens hovedinnhold

Er det å pusse tenner et brudd på forurensningsloven?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Viser til Arnt Orskaug sitt leserinnlegg om Fylkesmannen og mikroplastfobi den 12 oktober. Gudbrandsdal Sportsfiskeforening (GSFF) sendte tidligere i år en bekymringsmelding om att tunnelmassene Frya næringspark kjøpte av Statens vegvesen inneholdt store mengder armeringsfibre av plast. På bakgrunn av denne bekymringsmeldingen har Fylkesmannen i innlandet rådet Ringebu kommune til å sette inn tiltak for hindre att plast forurenser elva. Massene kan inneholde opp mot 7000 stk. plastfibre pr. 1000 liter masser. Det er en grunn til att SVV ikke lenger bruker den type armering. Plast på avveie er ett alvorlig problem og tusenvis av frivillige plukker årlig tonnevis av plastavfall. Også i Innlandet har kommunene i samarbeid med frivillige via Hold Innlandet Rent gjort en fantastisk jobb.

Vi vet ikke helt konsekvensene av hva som skjer når mikroplasten igjen havner for eksempel i drikkevannet vårt eller når planktonspisende fisk får i seg plast. Men det er neppe bra.

Arnt Orskaug er, som undertegnede, opptatt av fiskens ve og vel både i Gudbrandsdalslågen og Mjøsa. Han er blant annet bekymret for både lagesild, sik og annen byttefisk til blant annet hunderauren. Det er derfor vanskelig å skjønne hva Arnt Orskaug egentlig er ute etter med sitt innlegg. Argumentene han bruker mot Fylkesmannen er nede på barnehagenivå. Meg bekjent er ikke det å pusse tenner noe brudd på forurensningsloven. At han ikke er noen blodfan av Fylkesmannen i Innlandet etter vedtaket om stopp av utsettingene av hunderørret er derimot godt kjent. GSFF støtter dette vedtaket. Tunnelmasser inneholder også andre skadelige stoffer og er påvist skadelig for fiskens gjellesystem ifølge Statens vegvesen sine egne forskningsrapporter. Det stilles strenge krav til rensing av den type masser før bruk andre steder i landet.

Tore Solbakken, Gudbrandsdal Sportsfiskeforening, Ringebu