Gå til sidens hovedinnhold

Er noen mer verdt å hjelpe enn andre?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Hva slags flyktninger skal Norge hjelpe? Kristne, muslimske eller homofile? Den politiske hestehandelen i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Frp tirsdag har en bismak. For det handler ikke om penger som skal flyttes, det handler om mennesker. Barn, ungdom og voksne som har behov for hjelp uavhengig av tro eller legning.

Det er ikke uvanlig med føringer på hvem Norge skal hjelpe. Men den politiske debatten fremstår fort som usmakelig. I debatten om budsjettforliket har KrF og Frp diskutert hvem som egentlig mente hva.

Frp viser til at det er naturlig at Norge, som ble kristnet for 1000 år siden, prioriterer kristne som er forfulgte. Ifølge FrP gikk også KrF med på å prioritere kristne, men KrF viser i etterkant til at også flere kriterier ligger til grunn. Det er ikke rart KrF har et behov for å justere inntrykket, når partiet sier de arbeider for samfunnsmessig likestilling av alle mennesker, uavhengig av utgangspunkt.

Uavhengig av tro bør fraflyttingstruede kommuner ta flyktninger vel imot

Ordene lyder så fint, men budsjettforliket viser at virkeligheten er mer kynisk enn som så. KrF hevder de ønsker et samfunn med plass til alle, der alle i størst mulig grad kan leve frie og selvstendige liv. Det burde kanskje føyes til dersom det gagner det kristne Norge.

Frp er i hvert fall tydelige på det. Ifølge partiet er kristne asylsøkere lettere å integrere. Integrering av flyktninger er viktig, både for dem selv og samfunnet rundt. Flyktningene kan være en viktig ressurs i mange fraflyttingstruede kommuner.

Vellykket integrering handler ikke bare om hvilken tro eller legning man har. Det handler først og fremst om at Norge, både nasjonalt og lokalt, legger til rette for at flyktningene kan bli en del av det ordinære arbeids- og samfunnslivet.

Regjeringen har bestemt at Norge skal ta imot 3000 kvoteflyktninger neste år. Det er litt over 8 flyktninger per kommune. Uavhengig av tro eller legning bør fraflyttingstruede kommuner ta de vel imot.